FOTO | Istorii de succes pe bani europeni, prezentate la lansarea unei campanii a UE în R.Moldova privind beneficiile Acordului de Liber Schimb

  • 31 Mai 2019 09:27
FOTO | Istorii de succes pe bani europeni, prezentate la lansarea unei campanii a UE în R.Moldova privind beneficiile Acordului de Liber Schimb

Uniunea Europeană a lansat la Chișinău campania de sensibilizare „În Uniunea Europeană, în Republica Moldova: către aceeași calitate, siguranță, alegere”. În acest mod, partenerii europeni vor să reamintească despre beneficiile pe care le aduce Acordul de Liber Schimb atât producătorilor, care își exportă produsele, dar și consumatorilor care au produse mai bune.

Mai mulți producători moldoveni au făcut deja pași spre piețele din Uniunea Europeană, după semnarea Acordului de Liber Schimb dintre Chișinău și Bruxelles. Este și cazul unei companii moldovenești care produce prune în ciocolată, nuci și fructe, acoperite cu ciocolată. Compania de dulciuri, amplasată în satul Văsieni, din Ialoveni, exportă prune în ciocolată până-n Irlanda sau Slovacia. Reprezentantul companiei, Tudor Rotaru spune că Uniunea Europeană „le-a deschis porțile spre piețe europene”.

„Cu ajutorul Uniunii Europene am reușit să dezvoltăm mai bine sectorul de marketing, ceea ce ne-a ajutat să ne promovăm mai bine pe piața locală și internațională. Am reușit să exportăm mai mult, mai ușor și cu mai puține cheltuieli pentru noi ca producători. Acum exportăm în mai multe țări din Uniunea Europeană: România, Irlanda, Slovacia”, a afirmat Tudor Rotaru. 

Fondurile europene au ajuns și la Florești, unde Angela Sobol, a pus pe picioare o afacere cu fulgi de cereale. Tânăra și-a propus ca fulgii produși de ea, fără conservanți și arome, să ajungă pe mesele copiilor. Angela Sobol a beneficiat de câteva proiecte europene, a investit și bani proprii și a reușit să cumpere utilajul necesar pentru producție.

„Tare-mi plăceau fulgii și am zis să fac fulgi ca să mă satur și eu de ei – asta e ideea neoficială. Oficial, însă totul a pornit datorită granturilor și inițiativelor mele de a deschide ceva acasă. Copiii din țara noastră merită să mănânce și ei sănătos. Din păcate, pe rafturile magazinelor găseam doar fulgi cu arome și conservanți. Dar m-am gândit că asta nu e bine pentru copiii mei, că ei trebuie să mănânce sănătos. Iar acum le propunem produse sănătoase tuturor copiilor din țară”, susține Angela Sobol.

La Hâncești, se produc, tot cu ajutorul europenilor, paste în baza unei tehnologii italiene. Ele sunt păstrate în caserole speciale care permit ca pastele să se mențină proaspete. Reprezentantul companiei care le produce, Sergiu Chirinciuc, spune că, în profida succeselor înregistrate, există, totuși, unele probleme.

Pentru produsele noastre am păstrat originalitatea produselor, după tehnologie italiană. E un nou tip de paste, pasteurizate, pe care le-am introdus pe piață acum doi ani. Importăm făină direct din Italia, ouă proaspete de găină. Produsele sunt pe toate rafturile celor mai mari rețele de magazine. Planificăm exporturile, dar între noi și export este o ruptură. Noi am testat produsul și el este foarte bine apreciat. Dar noi folosim ouă din R. Moldova și din această cauză nu putem exporta, pentru că nu putem exporta încă produse animaliere din Republica Moldova”.

Acordul de Liber Schimb a oferit agenților economici posibilitatea de a exporta produse spre piețe din Europa și a creat locuri de muncă acasă, în Republica Moldova. Și consumatorii moldoveni găsesc acum pe rafturi produse autohtone de calitatea mai înaltă, este de părere ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko.

Deja vedem că majorarea exporturilor este impresionantă, au crescut exporturile Republicii Moldova spre Uniunea Europeană până la 70% . Vedem că sectoare precum cel agro-alimentar, unde au existat niște temeri în trecut, au depășit foarte repede aceste condiții noi și a crescut cu 44% la sută, în comparație cu ceea ce a fost înainte de Acordul de Liber Schimb. Știm foarte bine că este un potențial foarte mare, când vor fi atinse standardele în domeniul de producției de origine animalieră se va deschide încă o parte de piață foarte mare și promițătoare pentru producătorii din Republica Moldova. Vedem și producători din alte sectoare, precum cel industrial, și aici cresc exporturile, sunt deschise noi întreprinderi”, a declarat ambasadorul UE. 

Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu UE urmărește o relație comercială preferențială cu R.Moldova. El a dus la eliminarea taxelor vamale în comerțul dintre cele două părți. Acesta are ca scop eliminarea barierelor în comerțul serviciilor și un acces mai bun al companiilor moldovene pe piața comunitară.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
-2,76
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:1,54 m/s
Wed
1
Thu
5
Fri
6
Sat
5
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău