FOTO | Ierusalim: cetatea cucerită de pelerini

  • 03 Decembrie 2017 12:57
FOTO | Ierusalim: cetatea cucerită de pelerini

Văzută de pe Muntele Măslinilor, cetatea Ierusalimului, e solară și impunătoare. Pe măsură ce te apropii de ea, redevine intimă și apropiată. Străzile ei întortocheate și strâmte sunt pline de oameni care-și duc înspre locurile sfinte dorințele, visurile și uneori durerile. Frumusețea pietrei de culoarea șofranului e completată de energia pelerinilor. E orașul lor și ei sunt adevărații lui cuceritori.

La oră 6 dimineață, duminică, orașul vechi din Ierusalim respiră în propriul lui ritm. Preoți greci, armeni, copți sau siriaci merg că la paradă spre Biserică Sfântului Mormânt. Porțile bisericii au fost descuiate deja, iar pelerinii de-abia se trezesc în hotelurile din oraș. "Să ai o dimineață plină de trandafiri!" ți se urează dintr-un mic magazin care vinde smirnă și condimente. În cea mai importantă biserică a lumii creștine, cea în care e mormântul lui Hristos e liniște, iar coadă (destul de mare) veșnic prezența în jurul capelei din mijloc, acum lipsește. E aerul plin de tămâie și parfumul acesta anticipează începerea slujbelor. Încet, încet, biserică se va umple de pelerinii nerăbdători să atingă lespedea de mormânt a lui Iisus, scrie Hotnews.ro.

FOTO | Ierusalim: cetatea cucerită de pelerini

În piață din față, grupuri venite din America de Sud, cu cruci în spinare, spun Tatăl Nostru. Pe acoperiș, acolo unde copții sunt stăpâni, niște protestanți americani cântă un imn. La intrare, lângă o piatră înmiresmată, mai multe rusoaice îngenunchiate freacă de ea obiecte personale. Oameni din toate colțurile lumii pot fi văzuți aici în același timp, cu ritualurile lor diferite, pe care le poartă de-a lungul Drumului Crucii, azi, în mare parte, un bazar arăbesc.

FOTO | Ierusalim: cetatea cucerită de pelerini

FOTO | Ierusalim: cetatea cucerită de pelerini

 Agențiile de turism locale știu foarte bine de unde se face "acea" fotografie cu Ierusalimul. "Acea" fotografie în care cupolele lui se văd splendid în soare, unde văile cu morminte se scurg ireale înspre zidurile vechii cetăți. Sunt locuri speciale pe Muntele Măslinilor unde se merge doar pentru panoramă. Dar dacă ai ajuns până acolo și ai înțeles, văzând vechiul oraș, de ce atât de cântat și lăudat în literatură religioasă și nu numai a lumii, merită să o iei la pas, în jos, printre cimitirele evreiești, cu lespezi încărcate de pietricele, semn că urmașii celor adormiți vin să-și onoreze strămoșii. E liniște aici, unde, tradiția evreiască spune, că atunci când Mesia va veni pe pământ, îi va învia primii dintre toți pe cei morți, o liniște spartă din când în când de familii venite să se roage lângă morminte. Ritualul e exotic și tulburător, și-l poți urmări fără probleme, atâta vreme cât te poți cu respect. 

FOTO | Ierusalim: cetatea cucerită de pelerini

FOTO | Ierusalim: cetatea cucerită de pelerini

 Mai jos de cimitire, creștinii se pot rugă la splendidă Biserică Măria Magdalena (rusească), mai puțin vizitată decât locurile din orașul vechi și poate, tocmai de aceea, mai fermecătoare. În vale, alți măslini, altă poveste biblică: Grădină Ghetimani, locul în care Iisus e vândut românilor, locul ultimei rugăciuni cu apostolii. Măslinii de aici se spune că sunt milenari. Despre asta e greu să bagi mână în foc, dar după dimensiuni, cu siguranță au vegheat grădină secole numeroase. 

FOTO | Ierusalim: cetatea cucerită de pelerini

Ierusalimul este loc sfânt pentru toate cele trei religii abrahamice. Țesătură arhitecturală a orașului e ușor de înțeles, chiar dacă pare, mai curând, un labirint. Cetatea e străpunsă de mai multe porți, iar străzile sunt pline de indicatoare care te duc foarte rapid acolo unde vrei să ajungi. Și mulți dintre cei care intră în cetate vor să ajungă la Zidul Plângerii.

E, după cum îi zice numele, un zid. Unul simplu, de piatră gălbuie, înalt, în capătul unei piațete destul de lărgi. Și totuși, acest loc de pelerinaj important pentru evrei, atrage și oameni din alte religii, care vin aici să-i lase, pe bilețele strecurate între pietre, mesaje lui Dumnezeu. La zid, partea în care au acces bărbații e separată de cea a femeilor și probabil, pentru cineva mai puțin religios, spectacolul pe care-l oferă oamenii care vin aici e partea incredibilă a experienței.

Evrei ultra-ortodocși cu pălării uriașe, de fetru sau chiar blană, rabini și învățăcei în redingote negre, cu pantaloni trei sferturi și ciorapi albi, vesele grupuri însoțite de cântăreți la coarne (instrumente biblice, făcute chiar din coarne de animale) care serbează Bar Mitzvahul câte unui băiat de 13 ani. Dar oricine ai fi, oricum ai arată și orice ai caută aici, e imposibil să nu te simți în largul tău.

FOTO | Ierusalim: cetatea cucerită de pelerini

Deasupra Zidului Plangerii e moscheea Al-Aqsa, al treilea cel mai important loc din lume pentru musulmani, dar si Domul Stancii, cu cupola lui aurita, de unde, spune legenda, Mahomed ar fi plecat intr-o calatorie in ceruri. Complexul de pe Muntele Templului e functional, dar, in general, calatorii care nu sunt musulmani, nu pot participa intotdeauna la serviciul religios. De asemenea, daca vreti sa vizitati moscheile, trebuie sa va informati inainte despre program si modalitatea de intrare care, din ratiuni de securitate, se poate schimba de la o perioada la alta.

Si Muntele Sionului, chiar cel evocat de atatea ori in Vechiul Testament, este de vazut intr-o vizita la Ierusalim. E in afara cetatii si aici e casa in care a avut loc cina cea de taina si tot aici e mormantul marelui rege si psalmist David. Si daca vreti sa iesiti putin de pe traseul turistic clasic, tot pe Muntele Sionului, in cimitirul catolic, gasiti locul de veci al lui Oskar Schindler, crestinul care, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, a salvat 1200 de evrei de la moarte.



Ierusalimul are o densitate uriasa de obiective turistice si religioase si de aceea, daca petreceti doar cateva zile in el, faceti o lista scurta si relevanta pentru dorintele si asteptarile voastre. E un oras pe care merita sa-l explorati cu rabdare si cu ceva premeditare pentru a-i intelege fiinta unica intre orasele lumii.

Sfaturi practice pentru o vizita la Ierusalim

  • Purtati incaltaminte cu talpa ceva mai groasa si aderenta, cele mai multe strazi sunt pavate cu piatra.
  • Luati cu voi ceva de acoperit capul, o sa va serveasca uneori in asezamintele religioase, dar, mai important, va va proteja de soarele uneori foarte puternic al zonei.
  • Apelati la un ghid israelian, in general, sunt foarte bine pregatiti, iar Ierusalimul se cere si inteles cultural si istoric.
  • Tratati cozile de la cele mai importante obiective religioase cu rabdare, ele pot parea foarte mari, dar nu ramane nimeni pe dinafara.
  • Daca nu aveti masina inchiriata, folositi cu incredere transportul public care este practic si rapid (in special tramvaiul).
Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,66 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău