FOTO | Grănicerii ucraineni confiscă terenurile de la frontieră, pentru a se apăra de pericolul transnistrean
-
19 Octombrie 2016 16:14
Serviciul de gărniceri din Ucraina încearcă să exproprieze terenurile aflate în imediata apropiere a liniei de frontieră cu regiunea separatistă transnistreană. Grănicerii ucraineni susțin că au nevoie de o fâșie de cel puțin 30 de metri pentru a proteja frontiera de amenințările care provin din partea regimului de la Tiraspol.
În satul Gradenița din regiunea Odesa conflictul dintre grăniceri și proprietarii terenurilor aflate în preajma liniei de frontieră cu Transnistria a ajuns în intanța de judecată, se relatează într-un reportaj realizat de „Nastoiașcee Vremea” („Timpul Curent”, proiect media comun realizat, în colaborare, de Radio Free Europe și Voice of America în țările membre ale CSI – n.red.).
Una din locuitoarele satului Gradenița, Larisa Ivanovna, le-a povestit reporterilor „Nastoiașcee Vremea” că are casa amplasată la numai 30 de metri de Limanul Nistrului. Alături e un post al gărnicerilor ucraineni, iar de cealaltă parte – Transnistria. Aceștia intră adesea în ospeție, pentru a cere mere din grădina femeii.
Însă apetitul șefilor Serviciului de grăniceri, după spusele femeii, nu se reduce la mere și struguri. Ei o amenință cu judecata și-i cer să cedeze statului o fâșie de 30 de metri, adică întreg terenul de pe malul Limanului.
Sătenii afirmă că dețin toate documenetele necesare și spun că funcționarii de stat ar fi, de fapt, tentați să obțină în proprietate aceste terenuri, cu acces imediat la malul limanului.
De cealaltă parte, grănicerii susțin că autoritățile locale ar fi dat ilegal în proprietatea sătenilor aceste terenuri, încă la mijlocul anilor ‘90.
„Noi cerem anularea acestor decizii. Aceste terenuri sunt necesare pentru amenajarea infrastructurii de graniță și trebuie cedate pentru utilizare permanentă Serviciului Frontierei de Stat a Ucrainei”, insistă consultatul superior al Direcției Sud a Serviului ucrainean de gărniceri, Dmitri Nekrasov.
Președintele Consiliului local declară, însă, că terenurile au fost privatizate legal la acea vreme, iar o acțiune în judecată după atâția ani de zile este contrară legii, deoarece aceasta nu are putere retroactivă.
Potrivit adjunctului șefului Serviciului de Grăniceri al Ucrainei, Oleg Slobodean, confiscarea terenurilor adiacente frontierei de stat se desfășoară pe înreg teritoriul Ucrainei. Cel mai activ, acest proces se desfășoară în Transcarpatia, unde prin intermediul instanțelor de judecată au fost deja expropriate 160 de hectare, iar proprietarii care au obținut terenurile cu încălcarea procedurilor legale este puțin probabil să primească vreo compensație, a precizat el.
Cine are dreptate – oamenii sau statul – va hotărî instanța ucraineană. Unul dintre judecători a suspendat deja cauza, înă juriștii Serviciului de grăniceri intenționează să depună noi cereri de chemare în judecată, își încheie reportajul „Nastoiașcee Vremea”.