FOTO | Conexiunea între vinificație și scrisul caligrafic - forme de artă care transmit emoții, muncă și amprenta autorului

  • 03 Octombrie 2018 10:49
FOTO | Conexiunea între vinificație și scrisul caligrafic - forme de artă care transmit emoții, muncă și amprenta autorului

„Mai mult decât cuVINte” este genericul expoziției de lucrări de caligrafie cu tematică vinicolă, vernisate la Chișinău – o premieră „creativă” în ajunul Zilei Naționale a Vinului, care face o paralelă între vinificație și scris caligrafic, ca două forme de artă.

Expoziția, a cărei laitmotiv este „vinul”, a reunit cele mai reușite 30 de lucrări ale discipolilor școlii de caligrafie „Grafema” din Chișinău, și are drept scop să sublinieze conexiunea între vinificație și scrisul caligrafic – ambele forme de artă implicând transmitere de emoții, muncă manuală și o puternică amprentă a autorului asupra produsului finit.

Doina Nistor, director, Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei spune că „Atât sectorul vitivinicol, cât și industriile creative sunt ramuri strategice ale economiei RM, care se bucură de susținere plenară și consecventă din partea USAID și a Suediei. Aparent absolut autonome, aceste domenii au multe puncte de interconexiune. Bunăoară, promovarea vinurilor moldovenești atât pe plan local, cât și extern, presupune antrenarea diverselor instrumente inovaționale și creative, de la campanii digitale până la site-uri web și etichete pentru sticlele de vin, în spatele cărora stau tineri din animație, design grafic, publicitate, producție video, etc. Suntem convinși că industriile creative pot adăuga valoare și pot spori competitivitatea celorlalte industrii din Moldova, în cazul dat a industriei vinului.”

Textele, iscusit așternute pe hârtie cu cerneală specială, conțin termeni vinicoli sau fraze cel mai des atribuite vinului, iar măiestria cu care sunt conturate cuvintele le oferă, mai degrabă, statut de „tablou”, decât de simple conglomerații de litere.

Arcadie Foșnea, director executiv, Asociația Micilor Producători de Vin spune că orice formă de artă rezonează cu vinificația din simplu motiv că vinul este și el o formă de artă, pentru că transmite emoție, o emoție „îmbuteliată” a creatorului.

„Un vin de calitate este un produs de autor, or absolut totul, de la conținutul sticlei până la etichetă trebuie să debordeze de individualitate, să transmită un mesaj. Scrisul caligrafic este o soluție grafică extraordinar de frumoasă, care îi diferențiază pe micii producători și mă bucur să văd că tot mai mulți vinificatori optează pentru ea.”

Demonstrația de tehnici de la caligraful Alexandr Codîmschii a constituit punctul culminant al vernisajului. Artistul a realizat o lucrare folosind atât instrumente caligrafice tradiționale, cât și moderne. 

Alexandr Codîmschii, director, studioul de design „43Oz” argumentează că, caligrafia este o artă exclusiv manuală, iar tot ce este „hand-made” este asociat cu un produs de calitate, un produs aristocratic. 

„Necesitatea de a o folosi apare de câte ori avem nevoie de imaginea unor cuvinte care să cuprindă o puternică încărcătură emoțională și să confere o expresie vizuală unică informației pe care dorim să o transmitem.  Acest instrument este destul de solicitat în crearea etichetelor pentru sticlele de vin, care sunt cartea de vizită a băuturii și au misiunea de a transmite mesajul vinificatorului către cei care îi vor savura produsul.”

Evenimentul este organizat de Asociația Industriilor Creative (COR) și studioul de design „43Oz”  în parteneriat cu Proiectul de Competitivitate din Moldova și Asociația Micilor Producători de Vin și face parte din săptămâna „Culturii Vinului” ce anticipează cea mai importantă sărbătoare pentru sectorul vitivinicol.

Expoziția „Mai mult decât cuVINte” este găzduită de hotelul „Casa Dacă” și va fi deschisă publicului până în 13 octombrie curent.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău