FOTO | BNM pune în circulație monede metalice cu valoare de unu, doi, cinci și zece lei. R.Moldova a depășit criza economică, susțin autoritățile

  • 28 Februarie 2018 14:52
FOTO | BNM pune în circulație monede metalice cu valoare de unu, doi, cinci și zece lei. R.Moldova a depășit criza economică, susțin autoritățile

În evenimentul de lansare de către Banca Națională a monedelor metalice, oficialii moldoveni declară că s-a reușit depășirea crizei financiar-bancare și a celei economice. Guvernatorul BNM a vorbit despre stabilizarea monedei naționale, după devalorizarea din 2015 și restabilirea încrederii populației și a investitorilor în leul moldovenesc.

Leul moldovenesc a trecut printr-o adevărată furtună în 2015, dar și-a revenit, a declarat Guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea, cu referire la procesul de devalorizare prin care a trecut moneda națională acum trei ani.

„Moneda națională, leul, a trecut printr-o adevărată furtună în 2015 și de atunci și-a revenit. S-a stabilizat cursul, unii chiar spun că este prea puternic, că foarte mult s-a apreciat față de dolar și euro. Cert este că cetățenii noștri acum folosesc fără teamă moneda noastră națională, leul moldovenesc”, susține Sergiu Cioclea.

Și președintele Parlamentului, Andrian Candu a lăudat activitatea Băncii Naționale în stabilizarea pieței financiar-bancare, subliniind că a fost amendată legislația și a fost restabilită încrederea în sistemul bancar.

S-a reușit să ieșim din criza bancară și criza economică pe care am avut-o în anii 2014-2015. S-a reușit prin multă muncă, sârguință și eficiență și din partea colegilor de la Banca Națională și din alte instituții cu care am reușit să elaborăm și să aprobăm legislație și abordări sistemice noi care au adus transparență în acționariat. Sistemul financiar-bancar este restabilit și este recuperată încrederea”, potrivit președintelui Parlamentului.

Situația s-a stabilizat în economia națională și în sectorul bancar, iar valoarea monedei naționale este în creștere, dar modul cum se anchetează frauda bancară lasă  o umbră de neîncredere și un sentiment neplăcut pentru cetățeni ce va fi de lungă durată, a remarcat economistul Viorel Gârbu.

Un anumit sentiment precum că lucruri similare se pot întâmpla pe viitor, din punctul meu de vedere, a rămas în societatea moldovenească, pentru că această situația nu a fost soluționată conform așteptărilor. Cetățenii moldoveni vor plăti datoria, iar cei vizați de acest caz stau bine-mersi, deci, nu suportă nicio consecință”, atenționează expertul.

Andrian Candu a mai declarat că reprezentanții companiei Kroll ar urma să ajungă la Chișinău în martie, reiterând faptul că cel de-al doilea raport al companiei asupra fraudei din sistemul bancar nu le-a fost deocamdată prezentat autorităților moldovenești.

BNM a publicat anterior o sinteză a raportului în care se arată că Ilan Șor și cel puțin 77 de companii din „Grupul Șor” ar fi fost implicate în extragerea banilor din sistemul bancar. Premierul Pavel Filip a declarat la scurt timp că 90 la sută din persoanele ce apar în raportul „Kroll-2” ar fi oameni onești.

Ulterior, a spus că ar fi fost vorba despre o exprimare greșită și că, de fapt, nu a citit raportul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău