GALERIE FOTO | A fost pusă piatra de temelie a unui bloc nou al liceului românesc de la Comrat, proiect finanțat de România. Daniel Ioniță: S-au schimbat guverne, dar a rămas neschimbată dorința noastră de a investi în educație în R. Moldova

  • 19 Iunie 2020 19:09
GALERIE FOTO | A fost pusă piatra de temelie a unui bloc nou al liceului românesc de la Comrat, proiect finanțat de România. Daniel Ioniță: S-au schimbat guverne, dar a rămas neschimbată dorința noastră de a investi în educație în R. Moldova

Liceul „Mihai Eminescu” din Comrat, singurul din municipiu cu predare în limba română, va avea în următoarele 15 luni un nou sediu. Piatra de temelie pentru construcția noii clădiri, finanțată cu peste 75% din bani donați de Guvernul de la București, a fost așezată astăzi, în cadrul unei ceremonii festive, la care au participat Ambasadorul României în R. Moldova, Daniel Ioniță, premierul Ion Chicu și bașkanul Irina Vlah.

Singurul liceu de limba română din Comrat se extinde, cu ajutorul Guvernului de la București. În clădirea, care va fi dată în exploatare la 1 septembrie 2021, și în vechiul bloc, vor studia în total 700 de elevi. Tot în viitorul bloc se vor regăsi și sala de sport, laboratoarele și biblioteca. Pentru că numărul de elevi dornici să învețe în limba română a crescut în ultimii ani, au fost improvizeze săli de studii pe coridoarele înguste, spune una dintre profesoare, Diana Grecu.

Avem nevoie de acest bloc, deoarece a crescut numărul elevilor. La început erau 150 de elevi, acum avem 480. Deja am făcut cabinet din coridoare, nu mai aveam aer și era strâmt. Și în cabinetele mici de pe coridoare e greu de făcut lecții de calitate. Așteptăm cu mare nerăbdare construcția acestui bloc, deoarece aici vor fi laboratoare de fizică, chimie. Părinții au înțeles că trăiesc în R. Moldova, totul e scris în limba română. Mulți copii participă la concerte, pleacă și în România și părinții merg acolo și nu înțeleg limba. Și astfel, părinții spun că vor ca ai lor copii să învețe în limba română”, a spus Diana Grecu.

Primarul din Comrat, Serghei Anastasov, care a învățat și el să vorbească română, spune că și-ar mai dori un liceu cu predare în limba română în regiunea autonomă găgăuză.

Trăim în țara în care limba română e limba țării. Cum așa să trăim în țară și să nu cunoaștem limba? Cum să ai o funcție, să fii ministru și să nu știm limba română. Importanța acestui proiect e mare, pentru că noi trăim aici în R. Moldova. Dacă noi trăim în țara aceasta, noi trebuie să cunoaștem limba. Împreună cu moldovenii vom dezvolta țara asta, altfel vom sta deoparte, a precizat Serghei Anastasov.

Cei mai mulți bani pentru construcția noului bloc, 15 milioane de lei moldovenești vin de la Guvernul de la București. Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a subliniat că indiferent de schimbările politice, România rămâne angajată să investească în educație în R. Moldova.

Dintre cele trei limbi vorbite în Găgăuzia,  limba română este și singura care este o limbă oficială a Uniunii Europene. Dorim să transmitem mesajul că România este, a fost și va fi alături de cetățenii R. Moldova, prin proiecte destinate lor, cetățenilor.  Evenimentul demonstrează că România este consecventă atunci când susține fără niciun fel de rezerve parcursul european al Republicii Moldova, a spus Daniel Ioniță.

La eveniment a participat și premierul Ion Chicu, care a spus că este un eveniment istoric, menționând că în ultimii 20 de ani nu s-au prea pus pietre de temelie pentru a construi noi școli în R. Moldova.

„Este un caz rar în ultimii 20 de ani, când în R. Moldova se pune o piatră de temelie pentru o școală. Acest eveniment merită gratitudine în primul rând față de poporul român care oferă acest suport imens. Noi primim suport pe multe domenii din partea României”, a precizat Ion Chicu.

Costul lucrărilor de construcție este de 21 de milioane de lei moldovenești, dintre care  peste 15 milioane sunt oferite de România, iar altele cinci - de Guvernul de la Chișinău.

Inițial proiectul prevedea că cele 5 milioane de lei, contribuția R. Moldova, urmau să fie alocate de autoritățile locale, pe teritoriul cărora urma să fie edificat noul bloc. Adunarea Populară de la Comrat a refuzat să finanțeze lucrările, astfel că suma necesară a fost acoperită din conturile Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
6,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Tue
9
Wed
9
Thu
8
Fri
9
Sat
4
Arhivă Radio Chișinău