Fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko, acuzat de înaltă trădare, rămâne în libertate

  • 19 Ianuarie 2022 15:37
Fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko, acuzat de înaltă trădare, rămâne în libertate

Un tribunal din Kiev a decis marți că fostul președinte și actual opozant Petro Poroșenko, acuzat de înaltă trădare, poate rămâne în libertate, potrivit presei ucrainene citate de AFP.

Parchetul ceruse încarcerarea lui sau plata unei cauțiuni de circa 30 de milioane de euro. După aflarea deciziei că rămâne liber, Poroșenko și apropiații săi au cântat imnul național în sala de judecată. Anterior, în afara tribunalului, susținătorii fostului președinte au avut altercații cu poliția, scrie Agerpres.

În vârstă de 56 de ani, Petro Poroșenko este acuzat de înaltă trădare într-un dosar legat de finanțarea combatanților separatiști pro-ruși prin vânzări ilegale de cărbune în anii 2014-2015. El riscă până la 15 ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat.

Potrivit fostului președinte, dosarul împotriva lui este orchestrat politic de aliații succesorului său, Volodimir Zelenski. Acesta l-a învins pe Poroșenko la scrutinul prezidențial din 2019, într-o campanie în care actualul președinte a mizat pe mesajul combaterii corupției și a influenței oligarhilor.

Partidul lui Poroșenko îl acuză pe actualul președinte de o încercare fără scrupule de a reduce la tăcere opoziția, în timp ce administrația lui Zelenski afirmă că justiția este independentă și îl acuză la rândul său fostul președinte că se consideră deasupra legii.

Alții cred că deschiderea acestui proces vine într-un moment nepotrivit, pentru că distrage atenția de la pregătirile Ucrainei în fața unei eventuale ofensive militare a Rusiei.

Prezent miercuri la Kiev în contextul tensiunilor militare de la granița ruso-ucraineană, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, le-a cerut politicienilor ucraineni să facă front comun împotriva Rusiei.

''Cred că unul din vechile obiective ale Rusiei a fost să încerce să provoace diviziuni, între țări și în interiorul lor, și pur și simplu nu-i putem lăsa să facă asta'', a atras atenția Blinken în timpul întâlnirii cu Zelenski.

''Așadar, mesajul nostru pentru toți prietenii de aici, pentru toți liderii politici ai Ucrainei și în egală măsură pentru cetățenii ei, este să fiți solidari și să mențineți această unitate, să o consolidați. Niciodată acest lucru nu a fost atât de important, mai ales când țara se confruntă cu posibilitatea unei noi agresiuni rusești'', a îndemnat secretarul de stat al SUA.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău