Fostul președinte al Georgiei, Mihail Saakașvili, arestat la revenirea în țară

  • 01 Octombrie 2021 20:25
Fostul președinte al Georgiei, Mihail Saakașvili, arestat la revenirea în țară

Fostul președinte georgian și lider al opoziției Mihail Saakașvili a fost arestat la întoarcerea în țara sa după un exil de opt ani și în plină criză politică, a anunțat vineri premierul Irakli Garibașvili, relatează Agerpres, conform  Reuters.

”Al treilea președinte al Georgiei Mihail Saakașvili a fost arestat și trimis la închisoare”, a declarat Garibașvili într-o conferință de presă.

Potrivit acestuia, forțele de ordine georgiene au urmărit deplasările lui Saakașvili din Ucraina și au ”decis o operațiune a poliției la locul și în momentul în care erau cele mai puține obstacole în calea arestării”.

Saakașvili este căutat pentru ”abuz de putere” într-un dosar pe care el îl consideră politic și pentru care a fost condamnat în contumacie la șase ani de închisoare în 2018.

Revenirea și arestarea fostului președinte, în vârstă de 53 de ani, ar putea agrava criza politică din Georgia, unde urmează să aibă loc duminică alegeri locale, văzute ca un scrutin cheie pentru partidul la putere Visul Georgian.

Președinte din 2004 până în 2013, Saakașvili și-a anunțat revenirea în Georgia vineri dimineață, într-o înregistrare video postată pe YouTube, în care spunea că se află în orașul de coastă Batumi.

Autoritățile georgiene au negat inițial că fostul președinte și fondatorul principalului partid de opoziție din Georgia, Mișcarea națională unită (MNU), ar fi reușit să revină în țară.

Înainte de arestarea sa, Saakașvili și-a chemat susținătorii să se întâlnească duminică și să meargă spre capitala Tbilisi ”pentru a proteja rezultatele votului”.

În 2017, fostul președinte georgian a intrat ilegal în Ucraina – unde a avut și probleme judiciare – înconjurat de o mulțime de susținători, o scenă incredibilă, notează AFP.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:3,6 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău