Foștii deținuți politici din „grupul Ilașcu” vor primi pensii speciale din partea României. Eugen Tomac: Pentru că acești cetățeni români au nevoie de un suport real, am dorit ca statul român să le recunoască meritele

  • 15 Iulie 2020 09:15
Foștii deținuți politici din „grupul Ilașcu” vor primi pensii speciale din partea României. Eugen Tomac: Pentru că acești cetățeni români au nevoie de un suport real, am dorit ca statul român să le recunoască meritele

Ilie Ilașcu, Alexandru Leșco, Andrei Ivanțoc și Tudor Popa, condamnați în 1993 la ani grei de închisoare de un tribunal ilegal de la Tiraspol, vor beneficia de acum de o pensie de foști deținuți politici din partea statului român. Despre aceasta a anunțat liderul Partidului Mișcarea Populară, eurodeputatul Eugen Tomca, care este și autorul inițiativei legislative.

„O inițiativă legislativă pe care am promovat-o cu toată convingerea este de astăzi Lege. Dincolo de componenta financiară, importantă este recunoașterea de către statul român a suferințelor pe care pe nedrept le-au îndurat. Am inițiat acest demers acum mai bine de zece ani, în calitate de secretar de stat pentru românii de pretutindeni. Am considerat esențial ca foștii deținuți politici Ilie ILAȘCU, Alexandru LEȘCO, Andrei IVANȚOC și Tudor POPA, condamnați la 9 decembrie 1993 pentru simplul fapt că militau pentru păstrarea identității românești în R. Moldova, să aibă parte de un sprijin concret pe care îl meritau pe deplin. (...) Pentru că acești cetățeni români au nevoie de un suport real, am dorit ca statul român să le recunoască meritele și să le ofere în mod constant un sprijin prin acordarea unei pensii similare foștilor deținuți politici. Din rațiuni pe care nu le-am înțeles niciodată, structurile executive ale statului român nu au dat curs demersului pe care îl inițiasem indiferent de culoare politică a Guvernului. Nu am renunțat. În 2015, în calitate de deputat, am depus în Parlament o inițiativă legislativă prin care ceream ca cetățenii români condamnați ilegal la Tiraspol să beneficieze de o pensie de foști deținuți politici. După aproape 5 ani de discuții, negocieri, dezbateri în comisii și foarte multe explicații, astăzi, Camera Deputaților a votat cu 279 de voturi pentru, 0 împotrivă și 18 abțineri inițiativa pe care am propus-o”, a declarat Eugen Tomac. 

Ilie Ilașcu a fost condamnat la moarte, dar a fost eliberat în 2001 fiind ales deputat în Parlamentul României și membru în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Alexandru Leșco a fost condamnat la 12 ani de închisoare și a fost eliberat abia în 2004, după executarea întregii pedepse ilegale. Andrei Ivanțoc și Tudor Popa au fost condamnați la 15 ani de închisoare și au fost eliberați în 2007.

În calitate de cetățeni români au acționat Guvernul R. Moldova și Federația Rusă în judecată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului unde au și câștigat procesul. După eliberare, toți cei patru eroi au fost decorați de către fostul președintele al României, Traian Băsescu, cu Ordinul Național „Steaua României”, în grad de Cavaler.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8
Cer senin
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Tue
10
Wed
11
Thu
13
Fri
13
Sat
9

Curs oficial BNM 19 Aprilie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.4595 0.0789
USD 17.8985 0.0254
RON 4.3564 0.0148
UAH 0.6396 0.0004
RUB 0.2360 0.0035
Arhivă Radio Chișinău