Fost șef al Serviciului de securitate al Ucrainei din regiunea Harkov, judecat pentru "înaltă trădare"

  • 20 Martie 2023 19:59
Fost șef al Serviciului de securitate al Ucrainei din regiunea Harkov, judecat pentru

Un fost șef al Serviciului de securitate al Ucrainei (SBU) din regiunea Harkov (est) va fi judecat pentru "înaltă trădare", a anunțat luni Biroul de Anchetă Național (DBR) al Ucrainei, care îl acuză pe acesta de sabotaj în favoarea Moscovei la începutul invaziei ruse, informează AFP.

Roman Dudin, 40 de ani, "s-a ocupat de facto de (acțiuni de) sabotaj în loc să organizeze" apărarea acestei regiuni, a acuzat DBR într-un comunicat pe Telegram.

"După ce apărarea va lua act de dosarul său, acesta va fi transmis tribunalului", a precizat DBR, adăugând că bărbatul, arestat în septembrie și care se află în detenție, riscă închisoare pe viață.

O mare parte din regiunea Harkov, ce se învecinează cu Rusia, a fost ocupată de trupele Moscovei la începutul invaziei ruse în februarie 2022 și până la retragerea lor în septembrie anul trecut.

Dudin considera că "ofensiva rusă va reuși și că puterea de ocupație rusă va ține cont" de "activitățile sale subversive", continuă DBR în comunicatul său.

El și-a abandonat "fără permisiune" postul la începutul invaziei și a ordonat "fără niciun fundament legal" subordonaților săi să părăsească orașul Harkov, a mai acuzat Biroul de Anchetă.

Fostul responsabil "a creat în mod intenționat condițiile" pentru a le permite rușilor să intre în posesia armelor și munițiilor stocate la sediul regional al SBU din Harkov, potrivit aceleiași surse.

El ocupa postul său din 2020, înainte de a fi destituit în luna mai 2022 de președintele Volodimir Zelenski, după o deplasare a acestuia din urmă în respectiva regiune.

"L-am demis pe șeful SBU din regiunea Harkov pentru că el nu a lucrat pentru apărarea orașului în primele zile ale invaziei (ruse), ci se gândea doar la propria persoană", declarase la acea dată președintele ucrainean.

Volodimir Zelenski l-a destituit de asemenea, în iulie anul trecut, pe șeful SBU, Ivan Bakanov, prietenul său din copilărie, reproșându-i eforturi insuficiente în lupta împotriva spionilor și colaboratorilor Moscovei.

Mai mulți lideri regionali ai SBU au fost de asemenea demiși.

Un înalt responsabil al SBU în regiunea Herson (sud), alt teritoriu ce fusese ocupat rapid de armata Moscovei la începutul invaziei, a fost suspectat că a livrat rușilor hărți secrete ale câmpurilor de mine menite să împiedice avansarea lor, potrivit autorităților regionale

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău