Fost ministru de Externe al României: Igor Dodon transmite un mesaj de apropiere exagerată și necerută de Moscova

  • 24 Iunie 2020 10:00
Fost ministru de Externe al României: Igor Dodon transmite un mesaj de apropiere exagerată și necerută de Moscova

Prin prezența la parada militară de la Moscova, unde, alături de militarii din Republica Moldova, vor defila și militari din așa-zisele republicil separatiste Abhazia și Osetia, Igor Dodon transmite un mesaj clar de apropiere exagerată și necerută de Moscova. Declarația a fost făcută la emisiunea Punctul pe Azi de la postul TVR MOLDOVA de Cristian Diaconescu, fost ministru de externe al României, care a mai menționat că nu există niciun fel de dubiu asupra orientării politice a lui Igor Dodon.

Potrivit sursei citate, fostul diplomat român a menționat că un stat suverna nu trăiește doar prin persoana președintelui, exercițiul democratic al poporului suveran fiind mult mai important.

„Este de văzut în ce direcție vor să se îndrepte instituțiile și cetățenii Republicii Moldova. Dacă vor să se apropie de lumea occidentală, vor avea obligatoriu România ca partener. Semnalele și într-o direcție și alta pot funcționa în momente scurte de timp, dar ca atitudine statală sunt contraproductive”, a spus Cristian Diaconescu.

Fostul ministru român de externe a menționat că, atunci când se îndrepta clar spre UE, Republica Moldova era considerată cea mai iperformantă țară dintre statele Parteneriatului Estic.

„Ulterior, situația a devenit confuză. Astăzi apar mesaje amestecate din Republica Moldova. Proiectul european regresează și în interpretarea publică, dar și la nivel instituțional”, a spus Cristian Diaconescu.

Iulian Fota, fost consilier prezidențial pe probleme de securitate națională din România, a spus că suveranitatea este un aspect care trebuie menținut în fiecare zi.

„Am uneori impresia că conducătorii Republicii Moldova au probloeme cu propria lor suveranitate. Când ețti demnitar al acestei țări nu respecți ideea de suveranitate, atunci alți actori statali vor fi foarte puțini atrași să îți respecte suveranitatea”, a spus Iulian Fota.

Fostul consilier prezidențial a mai precizat că și la București și la Bruxelles există o anumită oboseală vis-a-vis de Republica Moldova.

„Este din ce în ce mai dificil să înțelegi ce vor politicienii și opinia publică din Republica Moldova. Marea majoritate a politicienilor din Republica Moldova se gândesc cum să își umple propriile buzunare. Cum opinia publică se complace, intervine lehamitea și la Bruxelles și la București”, a spus Iulian Fota.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău