„Este de văzut în ce direcție vor să se îndrepte instituțiile și cetățenii Republicii Moldova. Dacă vor să se apropie de lumea occidentală, vor avea obligatoriu România ca partener. Semnalele și într-o direcție și alta pot funcționa în momente scurte de timp, dar ca atitudine statală sunt contraproductive”, a spus Cristian Diaconescu.
Fostul ministru român de externe a menționat că, atunci când se îndrepta clar spre UE, Republica Moldova era considerată cea mai iperformantă țară dintre statele Parteneriatului Estic.
„Ulterior, situația a devenit confuză. Astăzi apar mesaje amestecate din Republica Moldova. Proiectul european regresează și în interpretarea publică, dar și la nivel instituțional”, a spus Cristian Diaconescu.
Iulian Fota, fost consilier prezidențial pe probleme de securitate națională din România, a spus că suveranitatea este un aspect care trebuie menținut în fiecare zi.
„Am uneori impresia că conducătorii Republicii Moldova au probloeme cu propria lor suveranitate. Când ețti demnitar al acestei țări nu respecți ideea de suveranitate, atunci alți actori statali vor fi foarte puțini atrași să îți respecte suveranitatea”, a spus Iulian Fota.
Fostul consilier prezidențial a mai precizat că și la București și la Bruxelles există o anumită oboseală vis-a-vis de Republica Moldova.
„Este din ce în ce mai dificil să înțelegi ce vor politicienii și opinia publică din Republica Moldova. Marea majoritate a politicienilor din Republica Moldova se gândesc cum să își umple propriile buzunare. Cum opinia publică se complace, intervine lehamitea și la Bruxelles și la București”, a spus Iulian Fota.