Fost angajat al SIS | Instituția prezidențială nu are competențe să se implice în eliberarea ostaticilor și ar putea deveni riscant pentru țara noastră

  • 15 Februarie 15:32
Fost angajat al SIS | Instituția prezidențială nu are competențe să se implice în eliberarea ostaticilor și ar putea deveni riscant pentru țara noastră Moldpres

Doar serviciile speciale au competențele și instrumentele necesare pentru a se implica în acțiunile de eliberare a cetățenilor țării noastre luați ostatici în anumite circumstanțe în afara teritoriului Republicii Moldova.

Opinia a fost exprimată de colonelul în rezervă Alexandru Popescu, fost angajat al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), într-un interviu acordat în exclusivitate pentru MOLDPRES.

Alexandru Popescu a afirmat că „nicidecum nu putem vorbi despre implicarea nemijlocită a instituției prezidențiale în aceste activități, deoarece sunt acțiuni și domenii specifice, în care o instituție prezidențială nu are competențe și ar putea deveni riscant pentru țara noastră”.

Potrivit sursei citate, șeful statului, în calitate de conducător suprem al forțelor armate, este în drept să se implice în activități de acest gen, dar este foarte important modul de implicare. Astfel, șeful statului poate de exemplu aborda această problemă la o ședință, poate să convoace membrii Consiliului Superior de Securitate, conducătorii organelor de menținere a ordinii de drept și să solicite acțiuni, propuneri, să facă audieri și să pună sarcini, iar aceste structuri să purceadă la îndeplinirea sarcinilor, să raporteze despre îndeplinirea lor și rezultatele obținute, a spus Alexandru Popescu.

Fostul colaborator al SIS s-a arătat convins că în operațiunea de eliberare a celor doi piloți moldoveni luați ostatici în Afganistan au participat și serviciile speciale ale Federației Ruse. 

La începutul aceste săptămâni, șeful statului Igor Dodon a anunțat că cei doi piloți moldoveni, capturați în Afganistan în anul 2015, au fost recuperați din prizonierat și se află la Moscova, Federația Rusă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chişinău
17,11 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:88 %
Vint:5,7 m/s
Tue
19 °C
Wed
17 °C
Thu
18 °C
Fri
17 °C
Sat
16 °C

Curs oficial BNM 21 Mai 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0147 -0.0198
USD 17.9432 0.0031
RON 4.2050 -0.0017
UAH 0.6835 0.0030
RUB 0.2780 0.0004
Arhivă Radio Chișinău