Fost ambasador AVERTIZEAZĂ: Chișinăul nu trebuie să admită negocieri „pe picior de egalitate” cu Tiraspolul

  • 08 Februarie 2018 22:07
Fost ambasador AVERTIZEAZĂ: Chișinăul nu trebuie să admită negocieri „pe picior de egalitate” cu Tiraspolul

Autoritățile de la Chișinău nu trebuie să admită negocieri „pe picior de egalitate” cu administrația separatistă de la Tiraspol, avertizează fostul ambasador al Republicii Moldova la București și Bruxelles, Iurie Reniță.

„Ultimele evenimente arată o înrăutățire a situației în procesul de reintegrare a Republicii Moldova. Este vorba despre cedările făcute de partea moldovenească, inclusiv declarațiile reprezentanților autoproclamatei RMN incluse în Protocolul de la Viena, făcute pe platformele internaționale cu privire la statutul special al regiunii, eșecul reprezentanților Republicii Moldova la ONU în legătură cu problema aflării trupelor rusești pe teritoriul Moldovei", a subliniat diplomatul, într-o conferință de presă la INFOTAG.

În opinia sa, acțiunile autorităților moldovene denotă lipsa voinței politice și creează confuzie în procesul reglementării transnistrene. O soluție, spune Iurie Reniță, ar fi implicarea experților străini, în primul rând din Georgia, „care au experiența necesară în abordarea unor astfel de probleme”.

La rândul său, Oazu Nantoi, director de programe la Institutul de Politici Publice, este de părere că procesul reglementării transnistrene „trece treptat de la acțiuni de interes de stat, la acțiuni în interesul oligarhilor de pe ambele maluri ale Nistrului”. Republica Moldova trebuie să se mențină pe poziția că trupele ruse se află ilegal în Transnistria și, prin urmare, trebuie evacuate imediat și necondiționat. De asemenea, Chișinăul ar trebui să renunțe la ideea unui statut special pentru Transnistria, spune expertul.

Potrivit lui Oazu Nantoi, „partea moldovenească nu poate să admită ca aerodromul militar de la Tiraspol să-și reia activitatea și trebuie să analizeze atent funcționarea Centralei electrice de la Cuciurgan, care a fost privatizată prin scheme dubioase la începutul anilor 2000”.

„Deocamdată Republica Moldova nu are o viziune clară asupra reglementării transnistrene, însă autoritățile Republicii Moldova trebuie să înțeleagă că, fără soluționarea acestui conflict, nu există nicio șansă pentru un viitor european”, constată expertul, citat de INFOTAG.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău