Forumul primarilor din R. Moldova. Maia Sandu: „Acum, mai mult ca altădată, putem mișca Republica Moldova înainte doar prin parteneriat”

  • 09 Decembrie 2023 12:05
Forumul primarilor din R. Moldova. Maia Sandu: „Acum, mai mult ca altădată, putem mișca Republica Moldova înainte doar prin parteneriat”

Forumul primarilor din R. Moldova, are loc  sâmbătă, 9 decembrie, la Chișinău, sub egida președintei Maia Sandu. Șefa statului a declarat în discursul său că obiectivul, inclusiv al întâlnirii de astăzi, este construirea unui  parteneriat între toate nivelurile administrației.

Maia Sandu a subliniat că R. Moldova se află într-un moment istoric, în care decidem calea europeană și în cel fel de țară vrem să trăim, iar UE este singura și cea mai rapidă cale pentru bunăstare și pace. Obiectivul comun este crearea unor comunități puternice, unite, îmbunătățirea condițiile de trai acasă și transformarea Moldovei, sat cu sat, oraș cu oraș, într-o țară europeană.

Acum, mai mult ca altădată, putem mișca Moldova înainte doar prin parteneriat. Ne aflăm într-un moment istoric din evoluția noastră ca stat. În această perioadă Moldova își definește rolul său în lume și, prin ceea ce noi toți facem, decidem ce fel de țară construim pentru noi și pentru generațiile viitoare. O țară în care oamenii se simt în siguranță, munca este prețuită, tinerii au oportunități acasă și toți au condiții demne, aici, acasă. Sunt lucrurile pe care le vedem în localitățile europene. Misiunea noastră de a deveni stat membru al Uniunii Europene vine să împlinească tocmai aceste deziderate. Dar aderarea la UE nu este un obiectiv în sine, ci este cel mai rapid mijloc și unica cale prin care putem construi o astfel de țară”.

Șefa statului a vorbit despre independenței APL, subliniind în acest context că a fost adoptată Strategia de reformă a administrației publice pentru perioada 2023-2030, care cuprinde două instrumente importante pentru consolidarea capacităților APL - Legea privind amalgamarea voluntară a unităților administrativ-teritoriale și Metodologia aferentă, care stabilește criteriile și condițiile pentru amalgamarea voluntară. De asemenea, s-a avansat în reglementarea procesului de constituire a asociațiilor de dezvoltare intercomunitară. „Aceste inițiative sunt esențiale pentru asigurarea bunei funcționări a administrației publice locale și pentru promovarea dezvoltării durabile a comunităților noastre, inclusiv în perspectiva accesării de fonduri europene în perioada premergătoare aderării Republicii Moldova la Uniunea European”, a spus Maia Sandu.

Șefa statului a subliniat că prin intermediul Programului „Satul European” au fost finanțate în total 496 de proiecte în întreaga țară, cu o valoare totală a investițiilor de circa 1,8 miliarde lei. În plus, Guvernul a lansat Programul „Satul European Expres”, datorită căruia 399 de primării au putut să implementeze proiecte de dezvoltare locală cu o valoare totală de aproximativ 172 milioane de lei. „Rezultatele acestor investiții se pot vedea cu ochiul liber, fie că ne referim la proiecte ce țin de alimentarea cu apă și canalizare, termoizolarea clădirilor, creșterea atractivității turistice sau de dezvoltare a infrastructurii economice. Mai mult, spre deosebire de guvernările precedente, care alocau fonduri adesea discreționar, de aceste programe au putut beneficia localități indiferent de culoarea politică a primarilor”.

Președinta Maia Sandu a solicitat Guvernului să lanseze cât mai curând apelul pentru „Satul European 2”. „Îmbunătățirea condițiilor de viață este un lucru firesc, care trebuie să fie realizat în fiecare localitate. Iar când vorbim de Uniunea Europeană, anume despre aceasta vorbim. Nu despre semnarea unor acte de aderare, ci despre banii care vin pentru drumuri, canalizare, apă, școli, grădinițe și alte nevoi ale comunităților”. 

Maia Sandu a subliniat că fără ajutorul financiar european, aceste realizări nu ar fi fost posibile. „Vreau să fie foarte clar - atunci când cineva se opune drumului nostru european se opune, de fapt, banilor care vin pentru dezvoltarea Moldovei, se opune păcii care este garantată în UE, se opune libertăților și valorilor democrației care sunt protejate în țările europene. Putem să dezbatem mult și bine conceptul Uniunii Europene și știm că unii politicieni folosesc retorica anti-europeană pentru a aduna voturi, dar o simplă analiză arată că Moldova a rezistat și chiar a început să se dezvolte doar datorită sprijinului prietenilor noștri externi. Și asta o știu chiar și acei politicieni, pentru că ei se odihnesc în Europa, își țin banii în Europa, își cumpără acolo case. Nu am văzut niciunul să se mute cu traiul în Federația Rusă”.  

Președinta Maia Sandu a solicitat Guvernului să crească salariile primarilor, viceprimarilor cu funcție de demnitate publică și secretarilor consiliilor locale.

În timpul discuțiilor cu primarii care au venit la eveniment, ei au cerut descentralizarea financiară, acoperire financiară pentru mărirea salariilor în primării, debirocratizarea proceselor, ca să nu fie tratați pe criterii politice la apelurile de finanțare și să fie auziți la Chișinău. De asemenea, în contextul deschiderii negocierilor de aderare cu UE, primarii au întrebat când APL vor putea accesa fondurile de preaderare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:2,57 m/s
Wed
12
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
13
Arhivă Radio Chișinău