Forumul Patrimoniului Cultural Imaterial 2014

  • 06 Mai 2014 14:33
Forumul Patrimoniului Cultural Imaterial 2014

Ministerul Culturii organizează marți, 6 mai, Forumul Patrimoniului Cultural Imaterial-2014.

În cadrul evenimentului s-a discutat despre modul în care poate fi protejat și revitalizat Colindatul de ceată bărbătească, inclus în Lista reprezentativă UNESCO la sfârșitul anului trecut. De asemenea s-a propus ca și alte practici culturale, cum ar fi Sărbătoarea Mărțișorului și cea a Sfântului Gheorghe, să fie protejate de UNESCO. 

Una dintre măsurile de conservare a tradiției colindatului în cete de bărbați, după ce a fost luată sub protecția UNESCO, este  monitorizarea cetelor și a repertoriului acestora, a subliniat președinta Comisiei naționale pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial, Varvara Buzilă.

Cele mai multe tradiții privind colindatul în ceata bărbătească sunt în satele din sudul Republicii Moldova, a menționat Silvia Zagoreanu, specialist principal la Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial.

Ministrul adjunct al Culturii, Gheorghe Postică, a subliniat că în prezent este în proces de elaborare un program de stat care să finanțeze acțiuni de conservare a patrimoniului inclus în lista UNESCO.

În decembrie 2013, colindatul de ceată bărbătească a fost introdus în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității, la propunerea Republicii Moldova și a României. În proces de elaborarea sunt dosarele pentru sărbătoarea Mărțișorului, dosar comun al Republicii Moldova, României, Macedoniei și Bulgariei și cel al ”Sărbătorii primăverii Ziua Sf. Gheorghe/Hederllez”, dosar comun al Republicii Moldova, Turciei, României, Serbiei, Macedoniei și Croației.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău