Forumul Consiliilor de Siguranță Comunitară s-a desfășurat la Chișinău

  • 06 Martie 2023 16:08
Forumul Consiliilor de Siguranță Comunitară s-a desfășurat la Chișinău

Atunci când poliția și comunitatea va fi o forță și va lupta pentru același scop, se va ajunge la un alt nivel de securitate. Constatarea a fost făcută în cadrul Forumului Consiliilor de Siguranță Comunitară „Parteneriat activ pentru siguranța comunității”, desfășurat astăzi, 6 martie, la Palatul Republicii. Ministrul afacerilor interne, Ana Revenco, a declarat în cadrul evenimentului că ambiția autorităților centrale este să implice la maximum autoritățile locale, dar și tinerii în depășirea problemelor de securitate comunitară, transmite IPN.

În perioada 2018-2020, Inspectoratul General al Poliției, cu suportul partenerilor de dezvoltare, a pilotat în cinci sectoare din țară conceptul activității polițienești comunitare. În aceste sectoare au fost constituite consilii cu implicarea poliției, primarilor, oamenilor cu funcții de răspundere, liderilor de opinie și voluntarilor activi din localitate. La finele anului 2022, ideea Consiliilor de Siguranță Comunitară s-a extins în 644 de localități din toată Republica Moldova. Misiunea acestor consilii este să identifice și să soluționeze prompt problemele oamenilor prin activism și mobilizarea resurselor de care dispun în localitate.

Practica nu este nouă, a fost preluată de la partenerii externi, mai exact de la suedezi. „Tot ce trebuie să facem e să avem credință și curaj să vedem soluțiile. Haideți să ne propunem ca din această sală fiecare dintre noi să iasă cu o listă de cel puțin două probleme care se regăsesc în comunitățile noastre, dar și cel puțin două soluții. Este o încercare de a ridica la alt nivel parteneriatul cu administrația publică locală. Indiferent de tipurile de amenințări care vor plana asupra țării, grija și nevoia de a ține în siguranță fiecare cetățean va fi mereu în topul priorităților noastre, dar asta o putem face doar împreună”, a menționat ministrul afacerilor interne.

„Noi vom merge prin țară și vom facilita practicile bune pentru asigurarea siguranței cetățenilor. Vom constitui și un fond de susținere pentru dezvoltarea consiliilor de siguranță. O parte din resurse să fie puse la dispoziție de un fond de susținere externă, iar cealaltă parte să fie oferite de către consiliile locale. Scopul este de a preveni și combate accidentele, traficul de droguri, violența în familie”, a mai spus Ana Revenco.

Ambasadoarea Suediei la Chișinău, Katarina Fried, a declarat că țara sa are mai multe consilii de securitate care funcționează foarte bine. „Sunt foarte fericită că eforturile autorităților publice locale și altor persoane implicate sunt recunoscute și pot fi aplicate la nivel național. Trebuie să crezi că poți avea mai multă securitate la nivel local prin implicarea colectivă. Noi credem că aceste instrumente vor face populația să fie proactivă și implicată. La fel, noi credem că astfel va fi susținută Poliția și administrațiile locale”, a declarat șefa diplomației suedeze la Chișinău.

Șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a dat asigurări că securitatea cetățeanului este primordială și prin consolidarea eforturilor pot fi atinse rezultatele scontate. „Obiectivul nostru e ca la sfârșitul anului 2023 să ne putem convoca la o reuniune la care vom puncta realizările obiectivelor pe care le vom trasa astăzi. Avem multe de făcut, însă le putem face doar printr-un parteneriat”, a spus Viorel Cernăuțeanu.

Tatiana Badan, primarul satului Selemet, raionul Cimișlia, și președinte al Congresului Autorităților Publice Locale, a împărtășit experiența localității pe care o conduce în corespundere cu  prevederile care se regăsesc în planul de activitate al Consiliilor de Siguranță Comunitară. „În opinia autorităților publice locale, această inițiativă, lansată în anul 2022, atunci când am implementat programul și în localitatea Selemet, este un instrument care asigură securitatea comună prin unirea eforturilor de către Primărie, Poliție și comunitate. Scopul este asigurarea securității cetățeanului. Noi avem activități de prevenire, ceea ce este foarte bine. Încercăm să colaborăm cu întreaga societate”, a menționat Tatiana Badan.

În cadrul evenimentului, primari, reprezentanți ai partenerilor și ai consiliilor de siguranță comunitară din raioanele țării au primit diplome din partea Poliției Naționale pentru contribuția lor în acest proces.

Forumul Consiliilor de Siguranță Comunitară a fost organizat de Ministerul Afacerilor Interne, cu sprijinul Fundației germane Hanns Seidel în Republica Moldova, care mai bine de 20 ani contribuie la parcursul european și democratic al autorităților de drept. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Sun
9
Mon
8
Tue
8
Wed
8
Thu
7
Arhivă Radio Chișinău