Forțele ucrainene vânează luptători ruși în întreaga lume

  • 01 Martie 17:41
Forțele ucrainene vânează luptători ruși în întreaga lume

Serviciile speciale ucrainene îi vânează pe ruși în străinătate, a declarat pentru Politico Andrii Iusov, un oficial din cadrul serviciilor secrete militare ucrainene GUR.

„Serviciile secrete ucrainene trebuie să fie prezente oriunde este nevoie să distrugă inamicul, care duce un război pe scară largă împotriva Ucrainei. Suntem prezenți oriunde este posibil să slăbim interesele Rusiei”, a declarat Iusov, la Kiev.

„În ceea ce privește Sudanul… nu pot nici confirma, nici infirma”, a adăugat el zâmbind.

La începutul acestei luni, Kyiv Post a publicat o înregistrare video în care forțele speciale ucrainene interogau luptători vorbitori de limbă rusă capturați în Sudan, care au declarat că fac parte din gruparea de mercenari Wagner Group. În înregistrare, un soldat ucrainean vorbitor de limbă rusă pe care GUR l-a identificat după indicativul său, „Timur”, îl întreabă pe unul dintre prizonieri de unde este și de ce a venit în Sudan, scrie G4Media.

În noiembrie, Kyiv Post a obținut două înregistrări video în care se pretinde că operatorii forțelor speciale ucrainene îi vânează pe mercenarii ruși din Sudan.

Rusia are o amprentă semnificativă în Africa, condusă inițial de mercenarii Grupului Wagner, dar care acum se numește Africa Corps și a fost formată de Ministerul rus al Apărării. Aceștia sunt prezenți în întreaga regiune africană Sahel și în Burkina Faso, precum și în Libia, potrivit unui raport al Centrului pentru Studii Estice din Varșovia.

„Juntele militare care au preluat puterea în multe țări din regiunea Sahel în ultimii ani văd Rusia ca pe un protector atât pe plan intern, cât și internațional, și sunt dornice să coopereze cu aceasta în domeniul apărării”, se arată în raport.

Acest lucru face ca atacarea prezenței rusești în Africa să fie o modalitate de a combate raza de acțiune a Kremlinului în străinătate.

„Rețeaua teroristă rusă a așa-numitelor companii militare de pe teritoriul continentului african continuă să funcționeze și să se angajeze în activități ilegale și în susținerea grupurilor teroriste locale”, a declarat Iusov.

El a adăugat: „Tot ceea ce face Ucraina [în străinătate] se face în cadrul dreptului internațional și în cooperare cu guvernele locale și cu partenerii noștri internaționali.”

Serviciile speciale ucrainene, precum GUR și agenția de informații SBU, au jucat un rol activ în războiul neconvențional, lovind Rusia acolo unde o doare cel mai tare, a declarat duminică șeful SBU, Vasil Maliuk.

Africa este văzută de Kiev ca fiind unul dintre aceste puncte nevralgice.

În septembrie, CNN a raportat că GUR a fost probabil în spatele loviturilor asupra forțelor susținute de Wagner în Sudan, care au lansat o lovitură de stat în aprilie 2023.

Gruparea de mercenari Wagner a fost grav afectată de forțele ucrainene în bătălia pentru controlul orașului Bahmut din estul țării, ceea ce l-a determinat pe liderul acestuia, Evgheni Prigojin, să lanseze un marș spre Moscova în iunie anul trecut, o acțiune la care a renunțat în cele din urmă.

Mulți mercenari ai lui Wagner au fost trimiși în Africa în urma bătăliei pentru Bahmut, iar Prigojin însuși a apărut acolo înainte de a fi ucis într-un accident de avion atribuit pe scară largă guvernului rus.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău