Forțele Democratice Siriene au lansat ofensiva finală pentru recucerirea bastionului jihadist de la Rakka

  • 06 Iunie 2017 15:37
Forțele Democratice Siriene au lansat ofensiva finală pentru recucerirea bastionului jihadist de la Rakka

Forțele Democratice Siriene (SDF), care sunt sprijinite de coaliția internațională a Statelor Unite, au lansat ofensiva finală pentru recucerirea capitalei de-facto a jihadiștilor Statului Islamic de la Rakka, scrie news.ro.

Luptătorii kurzi și arabi au început în urmă cu o zi asaltul final, înaintând de pe mai multe fronturi spre Rakka.

De asemenea, activiștii au atras atenția asupra unor ciocniri militare care au avut loc la o bază militară din nordul bastionului jihadist, precum și la est de capitala de-facto a ISIS.

Coaliția internațională a precizat că operațiunea ar urma să dea o lovitură decisivă ideii de califat fizic pentru jihadiștii Statului Islamic.

Forțele SDF au reușit în ultimul an și jumătate să elibereze peste 6.000 de kilometri pătrați de sub controlul jihadiștilor ISIS, concentrându-se în special pe luptele din nordul și estul Siriei.

Luptătorii kurzi și arabi au încercuit treptat începând din noiembrie capitala de-facto a jihadiștilor, acționând în mod simultan cu forțele irakiene care i-au alungat pe extremiștii ISIS din metropola Mosul.

Jihadiștii Statului Islamic au cucerit la începutul anului 2014 Rakka, după ce localitatea a devenit prima capitală provincială eliberată de forțele revele după declanșarea războiului civil împotriva regimului al-Assad.

”Declarăm că astăzi începem cea mai mare bătălie pentru a elibera localitatea Rakka, așa-numita capitală a terorismului și teroriștilor” a declarat purtătorul de cuvânt al SDF, Talal Silo.

Forțele SDF au lansat ofensiva finală pe mai multe fronturi, atacând din nordul, vestul și estul bastionului Rakka.

De asemenea, luptătorii kurzi și arabi le-au cerut civililor să stea departe de linia frontului și de pozițiile Statului Islamic.

Între timp, coaliția internațională a lansat noi raiduri aeriene asupra Rakka.

Aceste raiduri au dus la creșterea victimelor în rândul civililor, iar 17 civili au murit în urmă cu o zi în timp ce încercau să scape din Rakka prin traversarea fluviului Eufrat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:5,14 m/s
Sun
13
Mon
10
Tue
10
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău