Fondul Monetar Internațional îmbunătățește perspectivele economiei mondiale, dar avertizează asupra gradului ridicat de incertitudine

  • 06 Aprilie 2021 17:40
Fondul Monetar Internațional îmbunătățește perspectivele economiei mondiale, dar avertizează asupra gradului ridicat de incertitudine

Fondul Monetar Internațional (FMI) a îmbunătățit din nou prognoza privind evoluția economiei mondiale, care ar urma să urce cu 6% anul acesta, un nivel care nu a mai fost înregistrat din anii '70, datorită măsurilor de stimulare fără precedent luate pentru contracararea efectelor pandemiei de coronavirus (COVID-19), transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Revizuirea în creștere, de la un avans de 5,5% previzionat în urmă cu aproape trei luni, reflectă în mare parte îmbunătățirea perspectivelor privind economia SUA, care ar urma să înregistreze anul acesta un avans de 6,4%, cel mai rapid ritm din anii '80, conform celui mai recent raport "World Economic Outlook", publicat marți de instituția financiară internațională. În ianuarie, FMI estima o expansiune a PIB-ului Statelor Unite de 5,1%.

Dacă previziunile FMI se vor realiza, va fi cel mai rapid ritm de creștere a economiei mondiale din 1976, dar vine după cel mai sever declin anual de după Al Doilea Război Mondial. Conform estimărilor FMI, PIB-ul global s-a contractat anul trecut cu 3,3%, după ce în ianuarie se previziona un declin de 3,5%.

Economiile avansate ar urma să înregistreze anul acesta o creștere de 5,1%, față de 4,3% previzionată în ianuarie. De asemenea, avansul economiilor emergente în 2021 va fi de 6,7%, față de 6,3% estimat în ianuarie.

"Redresarea cu viteze multiple este în desfășurare în toate regiunile și la nivelul tuturor grupelor de venituri, existând diferențe semnificative în ritmul campaniilor de vaccinare, al nivelului sprijinului economic și al factorilor structurali, cum ar fi dependența de turism", se arată în raportul FMI.

Anul acesta, Statele Unite se vor alătura Chinei în recâștigarea nivelului PIB-ului de dinaintea pandemiei. Până la finalul anului trecut, China a recâștigat tot avansul economic pierdut în pandemie, apreciază instituția financiară internațională.

Totuși, FMI atrage atenția asupra gradului ridicat de incertitudine privind perspectivele economice și că îmbunătățirile ar putea fi cu ușurință afectate de alți factori, în primul rând combaterea cu succes a pandemiei.

"Progrese mai ridicate ale campaniilor de vaccinare ar putea duce la îmbunătățirea estimărilor, în timp ce noi variante rezistente la vaccin ar putea duce la o revizuire semnificativă în scădere", avertizează FMI.

Un alt risc ridicat îl reprezintă persistența politicilor acomodative ale băncilor centrale, în special în SUA. Ratele dobânzilor pe termen lung au crescut semnificativ din ianuarie în întreaga lume, deoarece participanții pe piață își revizuiesc așteptările privind momentul în care Rezerva Federală a SUA începe normalizarea politicii monetare, se arată în raportul FMI.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
22,74
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:1,03 m/s
Wed
25
Thu
24
Fri
20
Sat
23
Sun
25
Arhivă Radio Chișinău