Foaia de parcurs dintre R. Moldova și Rusia NU presupune revizuirea acordului cu UE
-
15 Iulie 2016 14:45
Foaia de parcurs, care urmează a fi negociată și semnată de către R. Moldova cu Moscova, pentru relansarea relațiilor comerciale nu presupune revizuirea altor acorduri semnate de Chișinău cu UE, CSI, și alte organisme internaționale sau regionale.
Este reacția Ministerului Economiei de la Chișinău, ca răspuns la informațiile apărute în presa rusă, potrivit cărora Moscova ar condiționa ridicarea embargoului la produsele moldovenești prin renunțarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.
Într-un comunicat oficial, publicat de Ministerul Economiei de la Chișinău, vicepremierul Octavian Calmâc precizează că proiectele foilor de parcurs, prezentate reciproc de cele două părți, sunt doar un draft de document cu propuneri unilaterale care urmează a fi discutate și aprobate. Documentul final urmează a fi unul bilateral și nu va presupune revizuirea acordurilor internaționale la care Republica Moldova este parte.
Mai mulți experți susțin însă că prin această foaie de parcurs Rusia nu încearcă decât să mențină Republica Moldova în zona sa de influență. Directorul Institutului Economiei de Piață, Roman Chirca, a atenționat Guvernul să nu negocieze foi de parcurs pe sub masă, mai ales în condiții de criză politică și economică, referindu-se la faptul că inițiativa este una toxică, și apăruta ca o proiecție a intereselor rusești în Republica Moldova.
Totodată expertul a ținut să sublinieze că noul set de măsuri nu va impulsiona în niciun fel relațiile dintre Chișinău și Moscova, deteriorate prea mult ca să mai poată fi remediate. Roman Chirca a precizat că în prezent există deja peste 100 de acorduri semnate cu Federația Rusă, dar care nu sunt respectate, iar o nouă înțelegere ar complica și mai mult situația, deloc simplă în ultima vreme.
Lista de măsuri incluse în foaia de parcurs a Rusiei, propusă Republicii Moldova pentru restabilirea relațiilor dintre cele două țări conține 14 puncte, printre care punerea în aplicare a mai multor acorduri semnate de Republica Moldova în cadrul CSI care par să contravină Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. De asemenea, Moscova dorește de la Chișinău asigurarea participării permanente la activitatea instituțiilor CSI, precum și garanții de aderare a Republicii Moldova la noile acorduri și decizii în cadrul CSI și respectarea noilor angajamente. O altă cerință înaintată de Moscova este includerea în Comisia interguvernamentală bilaterală a unor reprezentanți din Găgăuzia și Transnistria.
Totodată, Chisinaul ar trebui să achite integral datoria față de Gazprom și din 2017 să cumpere energie electrică doar de la Centrala de la Kuciurgan, proprietate rusească.