FMI trimite o misiune de experți în Argentina pentru a evalua situația

  • 20 August 2019 19:00
FMI trimite o misiune de experți în Argentina pentru a evalua situația

Fondul Monetar Internațional (FMI) urmărește îndeaproape situația monetară și financiară din Argentina și în curând va trimite o misiune la Buenos Aires, a anunțat marți un purtător de cuvânt al instituției financiare internaționale, transmite AFP, preluat de Agerpres.

Argentina trece în prezent printr-o situație economică dificilă după ce președintele Mauricio Macri a suferit o înfrângere la alegerile primare iar ministrul de Finanțe, Nicolas Dujovne, a demisionat la finalul unei săptămâni în care peso-ul s-a depreciat cu 20% iar Bursa de la Buenos Aires s-a prăbușit cu peste 30%.

"Urmărim cu atenție evoluțiile recente din Argentina și suntem într-un dialog continuu cu autoritățile cu privire la planurile lor pentru a răspunde la situația dificilă prin care trece țara. O echipă a FMI se va deplasa în curând la Buenos Aires", a declarat purtătorul de cuvânt al FMI, Gerry Rice, într-un comunicat de presă.

Agențiile de rating au retrogradat vineri Argentina pe măsură ce investitorii părăsesc țara iar perspectivele se deteriorează.

Președintele argentinian, liberalul Mauricio Macri, a suferit duminică o grea înfrângere în fața contracandidatului de centru-stânga, fostul premier Alberto Fernandez, în alegerile primare, considerate o repetiție generală înaintea scrutinului prezidențial din luna octombrie.

Alberto Fernandez a pus sub semnul întrebării programul de reformă susținut de FMI în valoare de 56 miliarde dolari. Potrivit lui Fernandez, Argentina este "practic" în incapacitate de plată și ar trebui să renegocieze termenii împrumutului cu FMI.

În schimb, FMI a lăudat performanțele administrației Macri apreciind că măsurile de reformă încep să dea roade și vor simula creșterea economică. Până acum, Fondul a eliberat 44 de miliarde de dolari din programul de împrumut pe trei ani însă mulți economiști sunt de părere că aceste fonduri sunt insuficiente pentru a rezolva problemele economice ale Argentinei. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău