FMI a publicat Memorandumul pentru Republica Moldova
-
10 Noiembrie 2016 10:28
Pe pagina reprezentanței Fondului Monetar Internațional în Moldova a fost publicat memorandumul Programului FMI pentru Moldova. Anterior autoritățile au comunicat că, după publicarea documentului, vor urma explicații detaliate privind reformele prevăzute de acesta, transmite IPN.
În scrisoarea de intenție prin care Guvernul a solicitat asistența FMI se explică faptul că, după frauda majoră din sistemul bancar moldovenesc, produsul intern brut al țării s-a contractat cu 0,5%, datoria publică și datoria garantată de stat a crescut cu 11% din PIB, cursul de schimb s-a depreciat cu circa 25%, volumul rezervelor internaționale a scăzut cu o treime, fiind necesară o înăsprire substanțială a politicii monetare pentru a preveni o creștere bruscă a inflației. Situația s-a stabilizat în ultimele luni, dar rămâne fragilă, iar întreprinderea unor eforturi comune, cu asistența financiară și tehnică a partenerilor internaționali, va fi esențială pentru restabilirea încrederii și asigurarea unei creșteri economice, menționau autoritățile.
Pentru a face față acestor provocări, autoritățile și-au asumat angajamentul de realizare a unui program complex de reforme, care are ca scop consolidarea guvernanței economice și a transparenței, precum și reducerea riscurilor existente. În scrisoarea de intenție, guvernarea de la Chișinău promite că va asigura implementarea unor măsuri-cheie pentru a demonstra angajamentul de realizare a politicilor din program. Acțiunile prealabile au ca scop soluționarea unor probleme mai vechi din sectorul financiar, nu doar prin modificarea cadrului legislativ și de reglementare, ci și prin întreprinderea unor acțiuni de intervenție timpurie, care să servească drept demonstrare a renunțării la cultura de supraveghere prea tolerantă. Totodată, Guvernul declară că va pune la dispoziția Fondului Monetar Internațional informațiile solicitate pentru monitorizarea progresului pe parcursul implementării programului.
Prin Memorandum aprobat de FMI la 7 noiembrie anul curent, Republica Moldova a obținut acces la o sumă totală de 129,4 milioane de drepturi speciale de tragere – 178,7 milioane de dolari sau 75% din cota Republicii Moldova la FMI.