Flota rusă de la Chișinău transportă circa 2% din petrolul rusesc (Revista Presei)

  • 01 August 10:05
Flota rusă de la Chișinău transportă circa 2% din petrolul rusesc (Revista Presei)

Flota rusă de la Chișinău transportă circa 2% din petrolul rusesc, anunță RISE Moldova.

Potrivit investigației RISE, un grup de companii înregistrate în Republica Moldova a ajuns să gestioneze o flotă impresionantă de tankere ce transportă cantități semnificative de petrol rusesc.

RISE Moldova a identificat mai multe companii moldovenești care au ajuns să joace un rol important în transportul maritim de petrol rusesc. Acestea sunt controlate de persoane interpuse, unele dintre care se arătau surprinse de faptul că ar gestiona petroliere.

RISE scrie că, în ultimele 6 luni, până la 2% din petrolul rusesc a fost transportat cu petroliere ale căror management este asigurat de firme moldovenești care nici măcar nu au angajați în Republica Moldova.

O altă investigație o găsim pe portalul ZonaDeSecuritate.md -  despre sistemul bancar de la Tiraspol: cum „băncile” locale fac transferuri către cele de la Chișinău. Rolul Moscovei și BNM.

Publicația remarcă faptul că, lucrând la investigația despre banii rusești promiși de condamnatul Șor pentru Găgăuzia, care trec și prin regiunea transnistreană, structurile financiare de la Tiraspol sunt mult mai abile decât ne imaginăm. Percepția generală era că ieșirea lor „în lumea mare” se face prin Rusia. Dar totul se întâmplă nu fără implicațiile Chișinăului, subliniază portalul. Și aici vorbim de o hotărâre a Parlamentului nr. 435 din 1996 și de bunăvoința fostului guvern Greceanîi din 2008. Evident, și de lipsa de viziune a tuturor guvernelor de până acum, care nu au îndrăznit să facă ordine în sectorul financiar-bancar care funcționează pe cele două maluri ale Nistrului, mai scrie Zona de Securitate.

România europeană versus Republica Moldova „moldovenistă” și integrarea în UE. Un editorial semnat  de Anatol Țăranu publicat de agenția IPN. 

Astăzi, devenind țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană, Republica Moldova are o șansă unică de a depăși starea de subdezvoltare și sărăcie. Dar, deocamdată, societatea moldovenească rămâne periculos divizată în plan de alegere de civilizație, adepții orientării europene doar cu puțin depășindu-i numeric pe adversarii cursului european. În Republica Moldova alternanța democratică la putere înseamnă nu atât competiția pentru o politică mai eficientă europeană, cât schimbarea cardinală a cursului de dezvoltare, observă autorul. 

În opinia lui Anatol Țăranu, alegerea europeană pentru Republica Moldova este strâns dependentă de asumarea de către ea a identității celui de al doilea stat românesc. În condițiile când societatea moldovenească continuă să se găsească în plan identitar în prizonieratul conceptului „moldovenist” antiromânesc ca moștenire a epocii coloniale, Republica Moldova nu are cum să devină europeană și să garanteze cetățenilor săi bunăstare și democrație.

Directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM), Cornelia Cozonac, a vorbit deschis într-un interviu acordat pentru buletinul de politică externă al FES/APE despre problemele cu care se confruntă astăzi presa din Moldova, scrie Anticorupție.md.

Ea a explicat cât de important este ca presa de investigație să rămână puternică și vigilentă ca una dintre condițiile primordiale ale unei societăți libere și democratice. Cornelia Cozonac a explicat și de ce este important ca și presa care împărtășește valorile guvernării să rămâne verticală și să sancționeze, atunci când este cazul, anumite derapaje inerente oricărui act de guvernare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
27,24
Cer senin
Umiditate:24 %
Vint:5,14 m/s
Mon
20
Tue
21
Wed
21
Thu
24
Fri
24
Arhivă Radio Chișinău