GALERIE FOTO | Firul iei: de la Colibași spre Belgia și Franța

  • 05 Martie 2020 10:12
GALERIE FOTO | Firul iei: de la Colibași spre Belgia și Franța

La aproape 200 de km de Chișinău, în satul Colibași din raionul Cahul, tradițiile seculare capătă o nouă viață. Într-un mic atelier de croitorie din localitate, Elena Iaconi confecționează ii românești. Pe stofe din in, Elena meșterește cu acul ornamentele specifice din Lunca Prutului: flori de câmp sau struguri.

 Sunt câteva elemente de bază în ornamentele de pe iile noastre: frunza viței de vie, strugurii, motivele florale. Avem brodate pe ii și flori de câmp și râul, pentru că suntem în  Lunca Prutului. Eu fac mai mult ii individual, dar am și comenzi pentru grupuri de dansuri sau pentru copii de la grădiniță”, a spus Elena Iaconi.

Se pare că tocmai motivele tradiționale, care le amintesc de casă, îi fac pe conaționalii noștri plecați la mii de kilometri distanță să-și confecționeze ii anume la Elena Iaconi. Haina tradițională românească de la Colibași a ajuns și-n Belgia.

 Eu confecționez ii de vreun an jumătate. Chiar dacă nu le brodez de foarte multă vreme, iile mele au ajuns deja în Belgia și Franța, la comanda individuală a unor conaționalii de-ai noștri. E nevoie de câteva zile pentru a confecționa o ie: uneori de trei sau zile, alteori mai mult. Depinde de modelul cămășii, de stofă. De exemplu, sunt stofe de in, care are nevoie de mai multă atenție și de mai multă muncă”, a mai adăugat Elena iaconi.

Pentru a păstra tradițiile intacte, meșterița Elena Iaconi, merge adeseori la meșterițele din localitate pentru a găsi cele mai inedite ornamente.

 Sunt câteva doamne în sat care brodează manual și ele țin mult la obiceiuri și tradiții și vorbesc cu ele, ca să știu ce model de broderie să aplic. După ce am deschis atelierul meu de coasere și confecționare haine, m-am gândit să fac și ii, care sunt căutate. Astfel o să păstrăm  și o să transmitem mai departe tradiția și portul nostru de la sud”, precizează meșterița.

Atelierul Elenei Iaconi a fost deschis cu bani oferiți de Polonia, care a oferit peste două mii de euro, iar Elena a contribuit și cu bani proprii pentru a-și pune pe roate afacerea.

La Colibași, Cahul, a fost înregistrat un brand local, „Cu drag din Colibași”, sub egida căruia sunt promovate mai multe produse locale, povestește una dintre locuitoarele localității, Victoria Matveev, președinta asociației obșești „Inteco”, care îi ajută pe locuitorii din Colibași să participe la proiectele finanțate de partenerii externi ai R. Moldova.

 Satul a înregistrat brandul local „Cu drag din Colibași” și prin acest brand sunt promovate toate produsele născute și confecționate la Colibași. Unul dintre produse este ia tradițională de la Colibași. La baza designului stau ornamentele noastre autohtone, pe care cândva le purtau bunicile și buneii noștri pe costumele confecționate de mână și acum aceste ornamente sunt transpuse pe cele moderne. Astfel încercăm să promovăm și să păstrăm tradițiile strămoșilor noștri”, a spus Victoria Matveev.

În raionul Cahul, localitatea Colibași e cunoscută ca un fel de campion local și informal la atragerea fondurilor europene.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău