Firma selectată pentru amenajarea parcărilor în Capitală respinge acuzațiile că ar fi o firmă fantomă

  • 10 Aprilie 2017 15:34
0%
00:00:00
00:00:00

Reprezentanții companiei care a câștigat licitația pentru amenajarea parcărilor cu plată în municipiul Chișinău afirmă că documentul semnat cu primăria capitalei este unul legal și că acest proiect va fi în beneficiul cetățenilor. Ei pretind din partea consilierilor municipali ca aceștia să voteze regulamentul care prevede taxele și locurile de parcare ce urmează a fi delimitate și au atacat Consiliul municipal în judecată. 

Unul dintre reprezentanții companiei EME Parkleitsystem, Zsigmond Bodnar, a recunoscut că aceasta a fost fondată special pentru participarea la tenderul pentru parcările din Chișinău și că nu este o companie funcțională. La adresa din Austria la care a fost căutată de către activistul Victor Chironda și nu a fost găsită nicio persoană, într-adevăr nu este nicio firmă, fiind doar o adresă juridică, mai spune reprezentatul firmei. El a explicat că este vorba despre un consorțiu format din două firme din Ungaria și una din Austria, iar una dintre aceste companii are o mare experiență în oferirea serviciilor de plăți pentru parcare. Același lucru au de gând să îl realizeze și la Chișinău, a mai spus omul de afaceri. Adică, primăria va delimita locurile ce urmează a fi parcări cu plată, iar compania la va îngrădi și le va dota cu sisteme de plată. Construcția unor locuri de parcare nu este una avantajoasă din punct de vedere economic, a mai spus acesta. Astfel, compania va strânge plățile și va aplica și amenzile pentru neplata taxelor de parcare. Taxele ce figurează în contract au fost stabilite de municipalitate, a mai precizat reprezentatul firmei.

Totuși, potrivit lui Zsigmond Bodnar, firma nu se poate apuca de lucru, întrucât Consiliul Municipal Chișinău nu a aprobat deocamdată regulamentul de aplicare a contractului semnat cu primăria, astfel, compania a atacat CMC în judecată.

„Am semnat contractul 2015, dar municipalitatea nu a fost capabilă să aprobe regulamentul local de operare a parcărilor cu plată. Aceasta este o problemă politică. Până acum această tărăgănare din cauza jocurilor politice a generat pierderi de aproape un milion de euro pentru oraș”, a declarat Zsigmond Bodnar.

Unul dintre consilierii municipali din partea Partidului Popular European, Ruslan Codreanu, a menționat că acest contract a fost semnat de primăria municipiului Chișinău în mod ilegal, fără avizul Consiliului Municipal, și că prevederile din document sunt doar în beneficiul companiei.

„Compania vine doar ca să intermedieze banii respectivi. De ce avem nevoie de astfel de intermediar? De ce să nu creeze primăria o agenție, așa cum se face în alte țări europene, care să gestioneze parcările respective? Dacă vă uitați în contract, pe lângă faptul că noi îi dăm pământ municipal, noi, ca și cetățeni, vom plăti tariful pentru parcare, dar tot noi, ca primărie, ne angajăm să întreținem aceste locuri de parcare”, a declarat Ruslan Codreanu.

Contractul mai prevede că în cazul în care acest va fi reziliat, primăria va trebui să-i achite firmei respective 25 la sută din venitul maxim pe care aceasta l-ar fi putut înregistra.

Anterior, primarul municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, a declarat că proiectul parcărilor cu plată este unul de tip european și a respins toate acuzațiile referitoare la riscurile pe care le-ar comporta acesta. Menționăm că documentul a fost semnat în decembrie 2015 nu de către Dorin Chirtoacă, dar de viceprimarul capitalei, Nistor Grozavu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:2,06 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău