Finlanda a semnat un acord cu SUA care oferă acces soldaților americani la infrastructura sa de apărare

  • 14 Decembrie 2023 17:53
Finlanda a semnat un acord cu SUA care oferă acces soldaților americani la infrastructura sa de apărare

Finlanda, ultima țară devenită membră a NATO și care împarte o lungă frontieră cu Rusia, va semna luni cu SUA un vast acord de cooperare în domeniul apărării, ce va stabili cadrul desfășurării de trupe și echipamente militare americane și va oferi Statelor Unite un acces militar larg pe teritoriul finlandez, a anunțat joi guvernul de la Helsinki, relatează Agerpes.

Acordul listează 15 facilități și zone din Finlanda unde trupele americane vor avea acces neîngrădit și unde vor putea stoca echipamente militare și muniții. Printre acestea se numără patru baze aeriene, un port militar și o facilitate din partea de nord a țării unde armata americană va dispune de un spațiu de stocare aproape de o cale ferată care duce către frontiera cu Rusia.

Este vorba despre un acord cuprinzător, prin urmare "faptul că nu va mai trebui nimic convenit separat face mai ușoară organizarea operațiunilor pe timp ce pace, dar mai presus de toate poate fi vital în caz de criză", a declarat ministrul finlandez de externe, Elina Valtonen.

În prezent Finlanda își modernizează infrastructura feroviară la granița cu Suedia pentru ca SUA să poată trimite mai rapid întăriri și echipamente în zona Kemijarvi, situată aproape de frontiera rusă, în partea de nord a Finlandei.

Acordul ce va fi semnat cu SUA nu permite însă stocarea sau transportul pe teritoriul finlandez de arme nucleare, arme biologice și mine antipersonal, în virtutea acordurilor internaționale de neproliferare semnate de Finlanda.

Suedia, țară care după agresiunea rusă contra Ucrainei a cerut împreună cu Finlanda să adere la NATO, dar încă așteaptă ratificarea aderării de către Turcia și Ungaria, a semnat săptămâna trecută cu SUA un acord militar similar ce oferă trupelor americane acces la 17 facilități militare, inclusiv patru baze aeriene, un port și alte patru baze militare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:6,17 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău