Financial Times: ”Un scrutin neconcludent, care anunță o perioadă de incertitudine politică într-una din cele mai sărace țări ale Europei” (Revista presei)

  • 26 Februarie 2019 09:38
Financial Times: ”Un scrutin neconcludent, care anunță o perioadă de incertitudine politică într-una din cele mai sărace țări ale Europei” (Revista presei)

Alegerile parlamentare și rezultatele votului de duminică sunt în continuare în atenția presei naționale, dar și a acele internaționale.

”Revanșa Rusiei a eșuat”, își întitulează editorialul pentru Ziarul Național Nicolae Negru. ”Dacă facem abstracție de relațiile dintre formațiunile care au trecut pragul electoral și vor ocupa scaunele din Parlamentul Republicii Moldova, rezultatele alegerilor ar putea fi considerate satisfăcătoare: revanșa Moscovei, în ciuda unui efort nemaivăzut până acum, a eșuat, ea rămâne cu buza umflată, socialiștii nu au obținut majoritatea așteptată care să le permită să formeze de sine stătător Guvernul. Lauda lui Dodon s-a dovedit a fi deșartă, cetățenii Republicii Moldova nu s-au lăsat ademeniți de mirajul putinist, de cadourile electorale generoase oferite de Rusia”, constată analistul.

Ideea este continuată de Iulian Chifu, în Adevărul, care subliniază că ”Notabil e faptul că Rusia a pierdut la Chișinău. Suma voturilor partidului pro-rus PSRM, al lui Igor Dodon și a Partidului Shor, fost Ravnopravie, nu ating decât 40% față de cele 50% ale PDM și ACUM. Cu redistribuiri, partidele asumate pro-ruse sunt minoritare la Chișinău. La votul uninominal pe circumscripții raportul e și mai dezastruos”, observă analistul de la București, care mai remarcă ”prestația mai mult decât bună a ACUM- PAS-PPDA la Chișinău – în bătălie cu socialiștii, dar și cu PDM – și la votul proporțional, acolo unde imaginea contează mai mult decât resursele financiare și capacitatea administrativă. În teritoriu numărul de mandate, 12, este mai mult decât îmbucurător”.

Și tot de peste Prut, Petre Iancu scrie pentru DW: ”Dragobetele au transmis o veste bună și câteva rele. Bună e știrea că, dincoace și dincolo de Prut, poporul român dă semne de viață. Cea mai rea că e condus, în continuare, de hoți, întorși cu fața spre Rusia lui Putin”. Autorul remarcă lupta inegală între Blocul ACUM și partidele puterii, ”în care Maia Sandu și Andrei Năstase au fost siliți să alerge cu ghiulele la picioare, în timp ce partidele oligarhilor Dodon, Șor și Plahotniuc s-au văzut dotate la teniși cu roți și motoare de formula unu. (…) Ar fi, evident, o suplimentară gafă monumentală ca puterile occidentale să recunoască validitatea unor alegeri furate, inegale, incorecte și infecte, precum cele din Republica Moldova”, mai scrie autorul.

”Soluția ar fi un Guvern minoritar format de Maia Sandu”, opinează europarlamentarul român Cristian Preda, într-un interviu pentru Europa Liberă. În opinia lui, ”singurul câștigător veritabil al scrutinului este Maia Sandu, care a obținut cel mai bun rezultat posibil într-o circumscripție uninominală, (…) și cred că ar trebui să i se încredințeze formarea unui Guvern și să se cadă de acord asupra unei susțineri pentru un Guvern minoritar. (…) Dacă nu se dorește o asemenea soluție, înseamnă că ne întoarcem la înțelegerea Plahotniuc-Dodon: pe sub masă, netransparentă, în folos propriu”, conchide europarlamentarul român.

Alegerile parlamentare din Republica Moldova nu au trecut neobservate în presa internațională.

Președintele Republicii Moldova nu a reușit să obțină un parlament "pro-rusesc", notează agenția de presă rusă, Rosbalt, iar RIA Novosti titrează: ”Participanții la referendumul din Republica Moldova au susținut reducerea numărului de deputați în parlament”. "Împărțită între Moscova și UE, Moldova și-a ales Parlamentul", citim în La Libre Belgique, care detaliază: "Un scrutin marcat de acuzații de fraudă și care reflectă profunda diviziune a țării - între partizanii unei apropieri de Moscova și cei ai aderării la Uniunea Europeană". Financial Times remarcă faptul că Moldova urmează să se confrunte cu negocieri politice dure după un scrutin neconcludent, care anunță o perioadă de incertitudine politică într-una din cele mai sărace țări ale Europei. Pentru Le Monde, însă, "victoria prorușilor marchează eșecul strategiei europene": "Fosta republică sovietică rămâne divizată cultural, lingvistic și politic între Est și Vest, o parte a populației sale visând chiar la o alipire la România. Acest rezultat electoral, într-o țară considerată elevul bun al integrării europene, care a semnat un accord de asociere cu Bruxelles-ul în 2014, este totuși frapant", conchide Le Monde.

Și, presa locală, mai exact portalul Nordnews, relatează cazul unui consilier sătesc din Briceni, care ar fi fost bătut de primar în ziua alegerilor pentru că și-a apărat soția, îndemnată să ștampileze buletine de vot în favoarea PDM. Consilierul le-a povestit jurnaliștilor că soția sa făcea parte din comisia  care mergea cu urna mobilă prin sat. ”Înaintea ei mergea mașina de la Partidul Democrat și le spunea pentru ce să voteze, și ea mergea din urmă și punea numai ștampila. Șoția a început să se revole, și a sunat la primar. Primarul a venit la fața locului și a început a țipa la ea, numind-o cu cuvinte murdate apoi amenințând-o”. Ulterior situația a escaladat, iar cazul a fost înregistrat de poliția locală, mai relatează Nordnews.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Românii de pretutindeni
Meteo Chișinău
0,52
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:3,6 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Arhivă Radio Chișinău