Financial Times: ”Un scrutin neconcludent, care anunţă o perioadă de incertitudine politică într-una din cele mai sărace ţări ale Europei” (Revista presei)

  • 26 Februarie 2019 09:38
Financial Times: ”Un scrutin neconcludent, care anunţă o perioadă de incertitudine politică într-una din cele mai sărace ţări ale Europei” (Revista presei)

Alegerile parlamentare și rezultatele votului de duminică sunt în continuare în atenția presei naționale, dar și a acele internaționale.

”Revanșa Rusiei a eșuat”, își întitulează editorialul pentru Ziarul Național Nicolae Negru. ”Dacă facem abstracție de relațiile dintre formațiunile care au trecut pragul electoral și vor ocupa scaunele din Parlamentul Republicii Moldova, rezultatele alegerilor ar putea fi considerate satisfăcătoare: revanșa Moscovei, în ciuda unui efort nemaivăzut până acum, a eșuat, ea rămâne cu buza umflată, socialiștii nu au obținut majoritatea așteptată care să le permită să formeze de sine stătător Guvernul. Lauda lui Dodon s-a dovedit a fi deșartă, cetățenii Republicii Moldova nu s-au lăsat ademeniți de mirajul putinist, de cadourile electorale generoase oferite de Rusia”, constată analistul.

Ideea este continuată de Iulian Chifu, în Adevărul, care subliniază că ”Notabil e faptul că Rusia a pierdut la Chişinău. Suma voturilor partidului pro-rus PSRM, al lui Igor Dodon şi a Partidului Shor, fost Ravnopravie, nu ating decât 40% faţă de cele 50% ale PDM şi ACUM. Cu redistribuiri, partidele asumate pro-ruse sunt minoritare la Chişinău. La votul uninominal pe circumscripţii raportul e şi mai dezastruos”, observă analistul de la București, care mai remarcă ”prestaţia mai mult decât bună a ACUM- PAS-PPDA la Chişinău – în bătălie cu socialiştii, dar şi cu PDM – şi la votul proporţional, acolo unde imaginea contează mai mult decât resursele financiare şi capacitatea administrativă. În teritoriu numărul de mandate, 12, este mai mult decât îmbucurător”.

Și tot de peste Prut, Petre Iancu scrie pentru DW: ”Dragobetele au transmis o veste bună şi câteva rele. Bună e ştirea că, dincoace şi dincolo de Prut, poporul român dă semne de viaţă. Cea mai rea că e condus, în continuare, de hoţi, întorşi cu faţa spre Rusia lui Putin”. Autorul remarcă lupta inegală între Blocul ACUM și partidele puterii, ”în care Maia Sandu şi Andrei Năstase au fost siliţi să alerge cu ghiulele la picioare, în timp ce partidele oligarhilor Dodon, Şor şi Plahotniuc s-au văzut dotate la tenişi cu roţi şi motoare de formula unu. (…) Ar fi, evident, o suplimentară gafă monumentală ca puterile occidentale să recunoască validitatea unor alegeri furate, inegale, incorecte şi infecte, precum cele din Republica Moldova”, mai scrie autorul.

”Soluția ar fi un Guvern minoritar format de Maia Sandu”, opinează europarlamentarul român Cristian Preda, într-un interviu pentru Europa Liberă. În opinia lui, ”singurul câștigător veritabil al scrutinului este Maia Sandu, care a obținut cel mai bun rezultat posibil într-o circumscripție uninominală, (…) și cred că ar trebui să i se încredințeze formarea unui Guvern și să se cadă de acord asupra unei susțineri pentru un Guvern minoritar. (…) Dacă nu se dorește o asemenea soluție, înseamnă că ne întoarcem la înțelegerea Plahotniuc-Dodon: pe sub masă, netransparentă, în folos propriu”, conchide europarlamentarul român.

Alegerile parlamentare din Republica Moldova nu au trecut neobservate în presa internaţională.

Președintele Republicii Moldova nu a reușit să obțină un parlament "pro-rusesc", notează agenția de presă rusă, Rosbalt, iar RIA Novosti titrează: ”Participanții la referendumul din Republica Moldova au susținut reducerea numărului de deputați în parlament”. "Împărţită între Moscova şi UE, Moldova şi-a ales Parlamentul", citim în La Libre Belgique, care detaliază: "Un scrutin marcat de acuzaţii de fraudă şi care reflectă profunda diviziune a ţării - între partizanii unei apropieri de Moscova şi cei ai aderării la Uniunea Europeană". Financial Times remarcă faptul că Moldova urmează să se confrunte cu negocieri politice dure după un scrutin neconcludent, care anunţă o perioadă de incertitudine politică într-una din cele mai sărace ţări ale Europei. Pentru Le Monde, însă, "victoria proruşilor marchează eşecul strategiei europene": "Fosta republică sovietică rămâne divizată cultural, lingvistic şi politic între Est şi Vest, o parte a populaţiei sale visând chiar la o alipire la România. Acest rezultat electoral, într-o ţară considerată elevul bun al integrării europene, care a semnat un accord de asociere cu Bruxelles-ul în 2014, este totuşi frapant", conchide Le Monde.

Și, presa locală, mai exact portalul Nordnews, relatează cazul unui consilier sătesc din Briceni, care ar fi fost bătut de primar în ziua alegerilor pentru că și-a apărat soția, îndemnată să ștampileze buletine de vot în favoarea PDM. Consilierul le-a povestit jurnaliștilor că soția sa făcea parte din comisia  care mergea cu urna mobilă prin sat. ”Înaintea ei mergea mașina de la Partidul Democrat și le spunea pentru ce să voteze, și ea mergea din urmă și punea numai ștampila. Șoția a început să se revole, și a sunat la primar. Primarul a venit la fața locului și a început a țipa la ea, numind-o cu cuvinte murdate apoi amenințând-o”. Ulterior situația a escaladat, iar cazul a fost înregistrat de poliția locală, mai relatează Nordnews.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chişinău
-0,16 °C
câțiva nori
Umiditate:74 %
Vint:1,5 m/s
Sat
10 °C
Sun
9 °C
Mon
7 °C
Tue
8 °C
Wed
12 °C

Curs oficial BNM 03 Aprilie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 20.1217 0.0524
USD 18.4281 0.0892
RON 4.1664 0.0095
UAH 0.6689 0.0065
RUB 0.2348 0.0020
Arhivă Radio Chișinău