Filmul ”Sieranevada”, propunerea României la Oscar, va putea fi urmărit gratuit și în premieră la Chișinău

  • 20 Octombrie 2016 16:36
Filmul ”Sieranevada”, propunerea României la Oscar, va putea fi urmărit gratuit și în premieră la Chișinău

La Cinematograful Odeon din capitală, se dă start joi, 20 octombrie, seara celei de-a doua ediții a Zilelor Filmului Românesc.

Timp de patru zile cinefilii vor avea ocazia să urmărească gratuit o serie dintre cele mai noi filme românești, unele dintre care nu au ajuns încă pe marele ecrane din România. Totodată, publicul va putea să discute în cadrul prezentării proiecțiilor cu actori, critici de film și regizori importanți de peste Prut. Intrarea la toate filmele este GRATUITĂ.

”Sieranevada”, ”Inimi cicatrizate”,  ”Orizont”, ”Dincolo de calea ferată” sunt câteva, dintre cele mai noi producții românești premiate la festivaluri importante de film în 2015 sau 2016, și care vor fi prezentate la Chișinău.

Unul din momentele principale ale Zilelor Filmului Românesc, este potrivit criticului de film Ionuț Mareș, masterclass-ul oferit de unul dintre cei mai mari regizori români ai timpului, Cristian Puiu. Filmul lui Cristian Puiu, ”Sieranevada” este propunerea României la Premiile Oscar din 2017 pentru cel mai bun film străin.

„Propunem șapte filme românești noi, din 2015 și 2016. Doar o parte dintre ele au fost distribuite în cinematografele din România. De exemplu filmul ”Inimi cicatrizate” de Radu Jude, ajunge abia în noiembrie în cinematografe. ”Sieranevada” în regia lui Cristi Puiu, a fost prezentat în competiția de la Cannes, plus alte cinci filme noi ale unor regizori mai tineri sau din etape diferite ale noului val. Dar și un clasic al cinematografiei române, ”la Moara cu Noroc” din 1955”, a menționat în cadrul unei conferințe de presă criticul de film Ionuț Mareș.

Conectarea publicului chișinăuian în timp real la succesele cinematografiei românești este conceptul acestui eveniment, potrivit lui Dumitru Grosei directorul ”Alternative Cinema”, unul din organizatorii evenimentului.

”Avem origini culturale comune, istorie comună, dar în același timp foarte mulți tineri basarabeni au făcut studii în România, printre care și eu, la Academia de Teatru și Film. Conceptul acestui eveniment este conectarea publicului chișinăuian la succesele mari ale cinematografiei românești și la circuitul internațional de premium, de serie A, pentru că aceste filme s-au plimbat pe la festivaluri mari precum cel de la Berlin, cel de la Cannes”, a constatat Dumitru Grosei.

În opinia directorului Centrului Național de Cinematografie, Valeriu Jereghi, Zilele Filmului Românesc sunt începutul unui proiect comun de apropiere și chiar unificare a cinematografiei din România și Republica Moldova.

”Acest eveniment este ca un camerton pentru un dirijor care ne orientează mișcarea noastră corectă spre Europa. Este un proiect comun care sperăm să  dea naștere unui festival comun”, a declarat Valeriu Jereghi.

Ajunse la cea de-a doua ediție, Zilele Filmului Românesc sunt organizate de Centrul Național al Cinematografiei din România, Uniunea Cineaștilor din România, ICR Chișinău și Centrul Național al Cinematografiei din Republica Moldova.

Program

Joi 20 octombrie

11:00 Conferința de presă ZFR II (Hol Cinematograful ODEON)

19:00 Festivitatea de deschidere

Prezintă - Dana Ciobanu

Proiecție DINCOLO DE CALEA FERATĂ (1h 28 min), regie Cătălin Mitulescu

21.30 DUBLUL (1h 41 min), regie Catrinel Dănăiață

Vineri 21 octombrie

17:00 LA MOARA CU NOROC (1h 54 min, 1955), regie Victor Illiu

19:30 ORIZONT (1h 33 min), regie Marian Crișan

Invitați – Marian Crișan, András Hatházi (actor principal)

22:00 ILEGITIM (1h 25 min), regie Adrian Sitaru

Sâmbătă 22 octombrie 

11:00 MASTERCLASS - ANCA PUIU

Moderator – Valentina Iusuphodjaeva

Str. Mihai Eminescu 50, et 3. (Sala Cinema)

18:00 ACASĂ LA TATA (1h 31 min) regie Andrei Cohn

Invitat – Andrei Cohn

20:00 SIERANEVADA (2h 53 min) regie Cristi Puiu

Invitați – Cristi Puiu, Anca Puiu (producător)

Duminică 23 octombrie

11:00 MASTERCLASS - CRISTI PUIU

Moderator – Ionuț Mareș

Str. Mihai Eminescu 50, et.3 (Sala Cinema)

14:00 SIERANEVADA (producție în reluare)

18:00 Festivitatea de închidere

Prezintă –Dana Ciobanu

Proiecție INIMI CICATRIZATE (2h 21 min) regie Radu Jude

Invitat – Lucian Teodor Rus (actor principal)

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău