Filmul „Bacalaureat”, de Cristian Mungiu, premiat de National Society of Film Critics din Statele Unite
-
08 Ianuarie 2018 23:41
Lungmetrajul "Bacalaureat", pentru care cineastul român Cristian Mungiu a câștigat premiul pentru regie la Festivalul de la Cannes 2016, a fost desemnat cel mai bun film străin sâmbătă seară la ediția din acest an a premiilor decernate de National Society of Film Critics (NSFC), una dintre cele mai prestigioase asociații de critici de cinema din Statele Unite ale Americii, informează site-ul revistei Variety.
La aceeași categorie au mai concurat filmele "Faces Places", regizat de JR și Agnes Varda, și "120 battements par minute", regizat de Robin Campillo.
În 2017, trofeul acestei categorii a fost câștigat de "Toni Erdmann", o coproducție cu participare românească, regizată de Maren Ade.
Sâmbătă seară, criticii din NSFC au decis că "Lady Bird", de Greta Gerwig, este cel mai bun film al anului 2017. Cu acest film, Greta Gerwig a câștigat și premiul pentru regie și cel pentru scenariu.
Premiile de interpretare au fost acordate actorului Daniel Kaluuya pentru evoluția sa din filmul "Get Out" și actriței Sally Hawkings pentru rolul din pelicula "The Shape of Water".
Willem Dafoe ("The Florida Project") și Laurie Metcalf ("Lady Bird") au primit premiile pentru roluri secundare.
Producția cinematografică "Faces Places" s-a impus la categoria "cel mai bun documentar", iar Roger Deakins, directorul de imagine al filmului "Blade Runner 2049", a câștigat premiul pentru cea mai bună imagine.
Premiile decernate în acest an de NSFC au fost dedicate regretatului critic și istoric de film Richard Schickel.
National Society of Film Critics (NSFC), înființată în 1966 la New York, este una dintre cele mai prestigioase asociații de critici de cinema din Statele Unite ale Americii și este alcătuită din 59 de membri - jurnaliști de la cele mai importante publicații americane. Printre filmele care au câștigat trofeul principal la galele organizate de NFSC s-au aflat pelicule precum "Moonlight", "Spotlight", "Adieu au langage" și "Inside Llewyn Davis".
Sursa: Agerpres