Filat va deveni inamicul Nr. 1 al tuturor forțelor pro-europene (Timpul)

  • 16 Februarie 2015 18:20
Filat va deveni inamicul Nr. 1 al tuturor forțelor pro-europene (Timpul)

Revista presei din 16 februarie 2015

Omul de afaceri Chiril Gaburici este noul premier desemnat al Republicii Moldova, scrie în Evenimentul Zilei fostul consilier prezedențial de la București Iulian Chifu. Acesta remarcă fatul că la 38 de ani, Gaburici este un premier foarte tânăr, dar cu bogată activitate în bussiness. După Iulian Chifu,  formula de majoritate ne duce către un guvern de administrare a activității economice, profund subordonat intereselor și liderilor de partid care l-au promovat. Fiind guvern minoritar, așteptarea pentru reforme este mult mai redusă, ceea ce în opinia publicistului își doreau și unii funcționari și politicieni europeni, care se speriaseră. De aceea varianta Gaburici,  prezentă satisface toate părțile. Nu bagă spaima în oase nici politicienilor de la Chișinău prea puțini atrași de modelul reformei justiției din România, lasă și afaceriștilor și oligarhilor din spatele politicului spațiul de manevră pentru a-și vedea de afaceri și a prospera, docil și ascultător, dar bun organizator. Bun ca apa sfințită, bun manager, acceptabil și comuniștilor, fără ambiții sau porniri naționale – doar a făcut Universitatea Slavonă, conchide Iulian Chifu.

Vladmir Filat promovează un personaj obscur fără a avea, în primul rând, acceptul votanților, subliniază în Timpul Silviu Tănase. Votanții PLDM au fost trădați din nou, deși în campanie li s-a promis o alianță cu PL și pe Leancă - premier, voturile acestora vor fi uzurpate și folosite pentru revenirea comuniștilor la putere, afirmă publistul. Acesta susține că Iurie  Leancă era unica șansă ca Republica Moldova să fie susținută de UE. Cu un premier corupt și cu Voronin la butoane, Filat va deveni inamicul Nr. 1 al tuturor forțelor pro-europene. Nu poți face campanie electorală la Berlin și Bruxelles, iar cu voturile obținute să guvernezi cu cel mai criminal partid din istorie, menționează Timpul.

Într-o postare pe blogul său, directorul IMAS Doru Petruți scrie că asupra actualuli candidat la functia de premierChiril Gaburici  planează cîteva situații dubioase: modalitatea privind obținerea diplomei de studii, contractele cu firmele-căpușă la Moldcell, situațiile de la Azercell, legăturile cu Voronin și alți politicieni, evenimentele din aprilie 2009. Înainte de a ajunge Prim-Ministru, directul IMAS ii cere lui Gaburici să răspundă acestor lucruri și afirmă că în acest moment, Republica Moldova are nevoie de un Prim-Ministru care să insufle un singur atribut: CREDIBILITATE! A porni la drum cu atribute precum ”devalizare”, ”corupție”, ”legături urît mirositoare” nu se conjugă cu verbul a fi credibil și cu funcția de Prim-Ministru, conchide Doru Petruți.

Petru Bogatu constată în Ziarul Național că Republica Moldova s-a pomenit în mijlocul unei crize geopolitice. Aceasta ne înconjoară prin presiuni constante de ordin politic, economic și militar.

În atare situație, în opinia editorialistului, executivul de la Chișinău va fi un cabinet de criză pe timp de război. Iar asta înseamnă că preocuparea lui numărul 1 va fi securitatea națională și siguranța individului. Două lucruri vor fi obligatorii pentru un atare Guvern, subliniază publicistul de la ziar,  Primul. El va trebui să împingă Republica Moldova, pentru a supraviețui, sub scutul UE și SUA, indiferent ce formă ar îmbrăca acesta. Și al doilea. Drumul Chișinăului spre Moscova va fi închis atâta timp cât ursul, va fi ținut în carantină.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
29,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:7,2 m/s
Fri
21
Sat
18
Sun
17
Mon
13
Tue
17
Arhivă Radio Chișinău