Fiecare al treilea cetățean al Republicii Moldova ar pleda pentru unirea cu România (Revista Presei)

  • 24 Septembrie 10:27
Fiecare al treilea cetățean al Republicii Moldova ar pleda pentru unirea cu România (Revista Presei)

DW face trimitere la cel mai recent sondaj de opinie apărut la Chișinău, potrivit căruia, dacă vor avea loc două tururi de scrutin prezidențial în Republica Moldova, Maia Sandu va câștiga alegerile, indiferent cine ar fi contracandidatul ei în turul doi.

În condițiile unei puzderii de candidați propulsați în campanie pentru risipirea voturilor pro-UE, ea ar acumula, în primul tur, aproximativ 27%. 

Din sondajul citat mai reiese că fiecare al treilea moldovean (aproape 36%) ar pleda pentru unirea Republicii Moldova cu România, dacă ar fi organizat un referendum în acest sens. 54,8% s-ar pronunța împotriva unirii celor două state românești, mai remarcă DW.

 

Nicolae Negru scrie în Ziarul Național că unui candidat la funcția de președinte i-ar fi util să știe nu numai cifra medie a intențiilor de vot, ci și cum va fi votat în diferite zone, ce atitudine au diferitele categorii de alegători – femei, bărbați, tineri, pensionari, reprezentanții diferitelor etnii etc. Asemenea informații, de exemplu, li se furnizează candidaților la președinția SUA.

În lipsa unor asemenea cifre, într-o societate polarizată, cu multe centre de influență, precum este a noastră, candidații sunt nevoiți să acționeze orbește, cu mesaje generale, uneori contradictorii, fiindcă se adresează unor grupuri cu interese divergente, chiar antagonice.

Se pomenesc în dificultate și participanții la referendum - atât partidele care optează pentru „DA”, cât și cele care îndeamnă alegătorii să spună „NU” introducerii obiectivului strategic de integrare europeană în Constituția Republicii Moldova. Un portret colectiv al alegătorului proeuropean este aproape imposibil de schițat în baza sondajelor de până acum. Ultimul studiu în care se arată cine și cum ar vota pentru aderarea la Uniunea Europeană a fost publicat de IPP în septembrie 2023.

 

ZDG se referă la o nouă campanie de dezinformare anti-referendum afiliată lui Șor și promovată intens online -  „Nu Acum”.  Lansată prin intermediul site-ului Nuacum.eu, campania operează cu narațiuni de dezinformare și manipulări similare celor folosite de formațiunile și politicienii afiliați oligarhului fugar Ilan Șor. Drept persoană de referință a inițiativei este prezentat Octavian Calmîc, fost vicepremier și ministru al Economiei, iar de curând – președinte al unui Consiliu de experți, creat pe lângă partidul Șansă, scrie portalul Stop Fals.

Lozincile împotriva UE sunt expuse, de obicei, fără argumente, în postări, imagini și într-un video care preiau majoritatea narațiunilor false prezente pe platformele și canalele afiliate lui Ilan Șor sau cu conținut pro-Kremlin.

 

Încă o vilă din „Paradisul oligarhului” a ajuns sub sechestru, anunță RISE Moldova.

Autoritățile din Elveția au aplicat sechestru pe vila familiei Plahotniuc de lângă Lacul Geneva, anunță publicația elvețiană Le Temps.

RISE Moldova a scris anterior că imobilul a fost cumpărat în 2012 și a costat 31,5 milioane de franci elvețieni (circa 26 de milioane de euro).

 

De ce scade exportul de prune din Republica Moldova, explică într-un articol Mold-Street. Anul 2024 este unul mai puțin favorabil pentru prunele din Republica Moldova. Lipsa de precipitații în lunile de vară, dar și temperaturile record au afectat cantitatea și calitatea fructelor, comunică Proiectul Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova.
Producătorii afirmă că au recoltat volume mai mici de prune comparativ cu anul trecut, iar temperaturile mari au forțat coacerea fructelor și au afectat calitatea: multe fructe duble pe pom, brunificare, epiderma afectată din cauza arșiței.

Astfel exportul de prune din Moldova a început în acest an mai devreme, iar în lunile iulie-august au fost exportate 17.700 tone de prune. Exportatorii anticipează că sezonul de export pentru prunele din Moldova va fi mai scurt, iar țara noastră nu va atinge în acest an recordul din 2023 când au fost exportate mai mult de 78.000 tone de prune. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
25,52
Cer senin
Umiditate:65 %
Vint:2,57 m/s
Wed
20
Thu
21
Fri
22
Sat
22
Sun
20
Arhivă Radio Chișinău