Fiecare a treia victimă a traficului de persoane la nivel global este un copil
-
30 Iulie 2024 11:38
Una din trei victime ale traficului de persoane la nivel global este un copil. Potrivit datelor internaționale, copiii reprezintă o proporție semnificativă a victimelor traficului la nivel mondial, fetele fiind afectate în mod disproporționat. Informațiile au fost prezentate de Centrul „La Strada” în contextul marcării astăzi a Zilei mondiale împotriva traficului de persoane, transmite MOLDPRES.
Doar de la începutul acestui an, Echipa de asistență a copilului din cadrul Centrului Internațional „La Strada” a oferit asistență în 39 de cazuri de abuz și exploatare sexuală a copiilor, dintre care trei cazuri de trafic de copii în scop de exploatare sexuală și trei cazuri de exploatare sexuală online. Cinci dintre victime sunt fete și una – băiat. Vârsta acestora este între 13 și 17+ ani. Copiii sunt din diferite regiuni ale țării, atât din nord și centru, cât și sud.
Campania internațională din acest an, dedicată Zilei mondiale împotriva traficului de persoane se desfășoară sub sloganul „Nu neglijați niciun copil în lupta împotriva traficului de ființe umane”. Experții susțin că traficul de persoane afectează copiii în mod diferit, în funcție de sexul și locația lor. Fetele sunt traficate în principal pentru exploatare sexuală, în timp ce băieții sunt traficați cel mai des pentru muncă forțată.
Creșterea utilizarea tehnologiilor informaționale la diferite etape ale traficului de ființe umane, ca modalitate de recrutare, ademenire, constrângere și mediu de exploatare este o nouă tendință, inclusiv în Republica Moldova. Traficanții folosesc platforme online, social media și dark web pentru a aborda, exploata și controla copiii. Utilizarea nesupravegheată a Internetului și a rețelelor sociale de către minori, adesea îi poate expune traficării.
De la începutul anului 2024, Linia Fierbinte pentru migrație sigură și antitrafic 0 800 77777 (pentru persoane adulte) a Centrului Internațional „La Strada” a înregistrat 6588 de apeluri, cele mai multe fiind în lunile ianuarie și februarie. Totodată, portalul migratiesigura.md a fost vizitat de 24600 de persoane, 24000 dintre aceștia fiind vizitatori unici.
Ziua mondială împotriva traficului de persoane este marcată anual la 30 iulie, fiind proclamată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite. Potrivit Centrului „La Strada”, Departamentului de Stat al SUA, în Raportul privind traficul de persoane 2024, în șirul recomandărilor oferite autorităților Republicii Moldova s-a menționat necesitatea amplificării eforturilor de identificare în mod pro-activ a victimelor, în special, în rândul grupurilor vulnerabile, cum ar fi copiii.