Festivalului Filmului Francofon invită publicul la cea de-a 21 ediție, care va avea loc de astăzi la Cineplex Loteanu din Chișinău

  • 31 Octombrie 2022 16:30
Festivalului Filmului Francofon invită publicul la cea de-a 21 ediție, care va avea loc de astăzi  la Cineplex Loteanu din Chișinău

După două ediții care s-au desfășurat online din cauza pandemiei de coronavirus, organizatorii Festivalului Filmului Francofon invită publicul la cea de-a 21 ediție, care va avea loc de astăzi și până pe 3 noiembrie, la Cineplex Loteanu din Chișinău, transmite Radio Chișinău.

Programul festivalului include șapte filme, producții din 2020 până în prezent. Evenimentul festiv de inaugurare a festivalului va începe astăzi, 31 octombrie, la ora 18.00, după care va avea loc proiecția filmului „Illusions perdues”, subtitrat în română.

Marți, 1 noiembrie, la 16:00 – „La Croisade”, iar la 18:00 – „Enquête sur un scandale d'État”, un film despre activitatea Poliției de Frontieră care descoperă mai multe tone de canabis în Paris. Hubert Antoine, fost agent infiltrat în brigada anti-drog, îl contactează imediat pe Stephane Vilner, un tânăr jurnalist de la publicația Liberation. Acesta îi mărturisește că are probe convingătoare împotriva lui Jacques Billard, un înalt funcționar din poliția franceză. La început jurnalistul pare dezinteresat de subiect, însă pe parcursul anchetei va descoperi caracatița din spatele acestui funcționar care face trimiteri directe spre cele mai influente cercuri de conducere a Franței.

Miercuri – 2 noiembrie, publicul poate viziona la ora 16:00 filmul „L'Événement”.  Acțiunea are loc în 1963. O studentă remarcabilă dintr-un mediu modest care-și face studiile la Universitatea din Angouleme, rămâne însărcinată într-o perioadă în care anticoncepționalele sunt un lux, iar avortul este interzis. Ea decide să avorteze pentru a putea să își continue studiile și să nu își facă familia de rușine. Aceasta reușește să găsească pe cineva care să o ajute, dar rămâne cu sechele.

La ora 18:00 va fi difuzat filmul „Vortex” despre un cuplu de bătrâni care se scufundă în senilitate. Fiul lor neajutorat trebuie să se descurce cu proprii demoni atunci când lucrurile scapă de sub control.

Joi – 3 noiembrie, în încheierea festivalului vor fi difuzate două filme inedite. La ora 16:00 – „Adieu les cons”, filmul a luat 7 premii și 6 nominalizări printre care Cezar pentru cel mai bun film al anului 2020. O comedie despre o femeie care la vârsta de 43 de ani află că suferă de o boală gravă. Astfel, ea dorește să înceapă o anchetă și să-și găsească copilul pe care l-a abandonat pe când avea ea 15 ani. În ancheta birocratică, ea se intersectează cu Jean Baptiste Cuchas, un bărbat care la 50 de ani este în plin ”burnout” și pe Serge Blin – un bibliotecar orb de un entuziasm excesiv. Improbabilul trio se aventurează într-o călătorie hilară și plină de peripeții pentru a găsi copilul demult pierdut a lui Suze.

La ora 18:00 – „Les Leçons persanes” o producție germano-belorusă-rusă de realizatorul Vadim Perelman. Filmul este inspirată din spectacolul radiofonic de Wolfgang Kohlhaase, „Crearea unei limbi”. În 1942, în timpul celui de-al doilea Război Mondial, în Franța ocupată, Gilles, fiul unui rabin din Anvers, care vrea să fugă în Elveția împreună cu alți evrei, însă este arestat de soldații naziști. În Lagăr de concentrare face cunoștință cu cineva care vorbește persana, iar ultima lui dorință este că la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial să deschidă un restaurant la Teheran.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău