Festivalul „DesCoperă” a ajuns la cea de-a V-a ediție

  • 14 Iunie 2022 18:45
Festivalul „DesCoperă” a ajuns la cea de-a V-a ediție

Cea de-a V-a ediție a Festivalului de Muzică Clasică „DescOperă” va avea loc în perioada 17-19 iunie în amfiteatrul peisagistic al Rezervației cultural-naturale „Orheiul Vechi”, informează MOLDPRES.

Potrivit organizatorilor, Orchestrele Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” și Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” vor impresiona publicul cu cele mai frumoase melodii din tezaurul muzical al marilor clasici. Atmosfera rustică de la Butuceni, mâncarea tradițională, vinurile de calitate de la cei mai buni producători în combinație cu muzica clasică ascultată în sânul naturii printre stâncile Rezervației Cultural-Naturale ”Orheiului Vechi”, vor crea o atmosferă specială, notează MOLDPRES.

Festivalul va avea trei seri de spectacol. Astfel, vineri 17 iunie, la ora 19.00, Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” va prezenta un spectacol susținut de sopranele Valentina Nafornița, Natalia Tanasiiciuc și baritonul Andrei Jelihovschi. Dirijor: Daniel Jinga, director al Operei Române din București. Regizorul concertului: Aglaia Mudrea. Scenografie: Iurie Matei, Artist al Poporului. Prezentator: Roxana Caraiman.

Sâmbătă, la 19.00, Filarmonica Națională ”Serghei Lunchevici” va readuce în scenă opera ”Carmen” de G. Bizet, într-o interpretare modernă și stil specific CONCERTINO. O poveste muzicală  plină de pasiune, seducție și trădare prezentată de Concertino Accordion Band împreună  cu Ljubica Vraneš (mezzo-soprano, Serbia), baritonul  Dragoljub Bajic (Serbia) și Capela Corală Academică „Doina”. Narator - Boris Cremene.

Duminică, 19 iunie, la 19.00, concertul de închidere a Festivalului va începe cu invitații speciali din Georgia - Ansamblul vocal „Batumi”,  faimoși reprezentanți ai stilului polifonic caracteristic cântatului georgian. În partea a doua a concertului cu genericul sugestiv ”Anotimpul pasiunii” violonista Rusanda Panfili va încânta publicul cu lucrarea „Anotimpuri”  de compozitorul argentinian Astor Piazzolla. Derivat din acest „Tango Nuevo” va urma un  „Latino simfonic” de diferite stiluri (mambo, cha-cha, rumba, danzon etc.) în interpretarea mai multor soliști acompaniați de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale, director artistic și prim-dirijor - Mihail Agafița. Transportul va porni de la Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” între orele 14 – 16 cu întoarcere după concert între ora 22:00 și 00:00. Prețul unui bilet de concert este 400 de lei (circa 20 de euro). Bilet abonament pentru 3 zile – 900 de lei. Bilete pentru transport într-o direcție – 75 de lei. Copiii de până la 12 ani – gratuit.

Evenimentul este organizat sub egida Ministerului Culturii al RM în parteneriat cu Asociația Națională pentru Turism Receptor din Moldova (ANTRIM) și cu suportul Activității de Susținere a Competitivității în Industria Ușoară și cea a Turismului (MCTA), finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și este considerat unicul festival de muzică clasică în aer liber din Europa de Est.

Prima ediție a Festivalului de muzică clasică în aer liber „DescOperă” a avut loc în iunie 2016 și a fost dedicată aniversării a 25 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:58 %
Vint:5,14 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău