Festivalul Cultural al Românilor de Pretutindeni | Vor participa peste 150 de ansambluri etnofolclorice, cu artiști vestiți de pe ambele maluri ale Prutului

  • 13 Septembrie 2019 14:00
Festivalul Cultural al Românilor de Pretutindeni | Vor participa peste 150 de ansambluri etnofolclorice, cu artiști vestiți de pe ambele maluri ale Prutului

Un Festival Cultural al Românilor de Pretutindeni va avea loc pe 14 și 15 septembrie la Complexul etno-cultural „Vatra”. La eveniment vor fi prezentate tradițiile culturale, artistice și gastronomice ale românilor din întreaga lume. Festivalul va oferi și ocazii pentru stabilirea relațiilor oficiale între comunitățile de pe ambele maluri ale Prutului.

Festivalul Cultural al Românilor de pretutindeni este la cea de-a doua ediție, cea precedentă, ”Centenar-Fest”, fiind dedicată împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire. Peste 150 de ansambluri etnofolclorice vor prezenta de data aceasta spectacole pe cele 2 scene improvizate, pe care vor mai urca artiști vestiți de pe ambele maluri ale Prutului – Florin Piersic, Irina Loghin, Andrei Doga. De asemenea va fi organizată o paradă a portului tradițional românesc, vor fi demonstrate tradițiile gastronomice naționale.

Mai multe surprize îi așteaptă pe vizitatori, printre care decernarea a trei insigne de aur „Ștefan cel Mare” unor personalități cu merite deosebite. Directorul executiv al centrului etno-cultural Vatra, Viorica Moraru:

“Din toate regiunile, din toate colțurile lumii, acolo, unde se află români, care trăiesc și poartă cele trei culori de speranță, iubire și dragoste, vor veni să trăiască Marea Unire prin a da mână cu mână, prin a dansa, prin a cânta și a prezenta cele mai frumoase tradiții culturale. Vom avea amenajat muzeul satului, acolo unde toată lumea care vine cu tradițiile sale, vor prezenta cele mai vechi lucrări, iar în direct vom avea master-classuri de olărit, țesut, etc”, a spus Viorica Moraru.

Festivalul Cultural al Românilor de Pretutindeni va contribui și la stabilirea relațiilor de colaborare între localitățile de pe cele două maluri ale Prutului. În acest scop, peste 200 de persoane oficiale din România și Republica Moldova se vor întruni în cadrul evenimentului, la o reuniune festivă. Corina Bezer, reprezentanta Asociației Culturale “Vatra”:

“Oficialități de rang înalt vor prezenta în detalii informații despre programele de finanțare ale statului român pentru primăriile din Republica Moldova. Aceștia vor aborda subiecte precum proiectele de finanțare transfrontalieră, programe de dezvoltare în diferite domenii, finanțate de autoritățile din România, modalitățile de stabilire a parteneriatelor, proiectele implementate și cele care sunt în curs de derulare, ca urmare a înfrățirilor care sunt stabilite între primăriile din România și Republica Moldova”, a spus Corina Bezer.

În cadrul Festivalului vor avea loc activități pentru toate vârstele. Potrivit organizatorilor, pe parcursul evenimentului va fi asigurat transport direct Chișinău-Vatra, iar doritorii pot afla mai multe detalii accesând site-ul asociației, sau pagina de FB a acesteia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
26
Cer acoperit de nori
Umiditate:39 %
Vint:3,6 m/s
Wed
23
Thu
20
Fri
20
Sat
18
Sun
20

Curs oficial BNM 12 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5131 0.0706
USD 16.5477 -0.0041
RON 4.0364 0.0157
UAH 0.5999 0.0001
RUB 0.2273 0.0028
Arhivă Radio Chișinău