Festivalul Cronograf 2017 vine cu 21 de filme de pe trei continente

  • 21 Mai 2017 08:51
Festivalul Cronograf 2017 vine cu 21 de filme de pe trei continente

Șaisprezece documentare de lung metraj și cinci documentare de scurt metraj, de pe trei continente ale lumii, au fost selectate la Secțiunea Principală, best of-ul Festivalului Internațional de Film Documentar Cronograf, ediția a XIV-a, transmite IPN.

Câteva filme din programul Secțiunii Principale vor aborda relații de familie ajunse în dificultate. Bezness as Usual/Bezness, ca de obicei – un film despre explorarea rădăcinilor, este pe valul festivalurilor și a fost selectat la Toronto Film Festival și Locarno Film Festival. Dead Ears/Urechi moarte este o meditație asupra relației tată-fiu, iar în A Marriage Story/O istorie conjugală, regizoarea cehă Helena Třeštíková a urmărit timp de 35 de ani volatilitatea unei relații de familie.

Cronograf 2017 aduce și două documentare-portret. Wim îl are în prim-plan pe coregraful recunoscut internațional Wim Vandekeybus și Belle de Nuit/Frumoasa nopții – pe scriitoarea curtezană Grisélidis Réal. Iar două documentare își îndreaptă obiectivul spre destinul femeii din diverse colțuri ale lumii, A Bastard Child/Un bastard și Ama-San.

Despre marginalizare și complexitatea integrării sociale povestesc 16 Years till Summer/16 ani până la vară și Normal Autistic Film/Un film autist normal. Alte trei filme din competiție reflectă problematica socială a unor țări - Third Class Travel/Călătorie la clasa a treia, When Will This Wind Stop/Când va înceta acest vânt și Village People/Oamenii satului.

Secondo Me, producția austriacă a regizorului moldovean Pavel Cuzuioc, contestă preconcepții și ierarhii. Thunder Feast/Sărbătoarea tunetului este un film despre negarea sau acceptarea unor tradiții ancestrale. Touch of an Angel/Atingerea unui înger este frumoasa, dar tragica poveste a unui supraviețuitor al Auschwitz-ului. Un film mai puțin vesel, mai mult trist, poetic, sfătos spune povestea unui bătrân și filozof meșter popular din Maramureș, care și-a construit un cimitir.

Juriul Secțiunii Principale numără cinci membri, iar președinte este actorul moldovean Valeriu Andriuță.

Cele cinci documentare de scurt metraj care vor concura la Secțiunea Principală sunt: Joe’s Violin/ Vioara lui Joe (SUA), documentar nominalizat la Oscar 2016, Women+/ Femei+ (Rusia), The PE Teacher, the Gold and the River/ Profesorul de sport, aurul și râul (Kârgâstan), ALG-MRS (Franța), May 23/ 23 mai (Spania).
Proiecțiile de filme la Secțiunea Principală vor avea loc în perioada 26-29 mai, în a doua jumătate a zilei, iar prețul unui bilet este de 50 de lei. Accesul la secțiunile Un LIKE pentru DOCUMENTAR, Producții Locale și CRONOGRAF Junior este gratuit.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău