Fermierii se retrag din centrul capitalei, dar vor continua să protesteze în raioane. Expert: Trebuie de căutat soluții. E vorba de greșeli în lanț, făcute de guvernările anterioare

  • 08 Decembrie 2023 14:52
Fermierii se retrag din centrul capitalei, dar vor continua să protesteze în raioane. Expert: Trebuie de căutat soluții. E vorba de greșeli în lanț, făcute de guvernările anterioare

Fermierii anunță că își retrag tehnica din Piața Marii Adunări Naționale, după ce acum două săptămâni și-au instalat tractoarele în fața Guvernului. Directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari, a anunțat că vor continua să protesteze în raioane, transmite Radio Chișinău.

Expertul economic Viorel Chivriga spune că autoritățile, Ministerul Agriculturii și Guvernul, nu sunt în capacitate să răspundă la revendicărilor agricultorilor, care cer un moratoriu la penalitățile pentru neplata creditelor.  Acest lucru poate fi gestionat, însă, de cei din sistemul bancar, crede expertul.

„Ministerul poate doar să creeze un dialog cu băncile comerciale. Situația e gravă. Oamenii trebuie să fie ajutați, dar ca Ministerul Agriculturii, Guvernul să ia niște decizii în acest sens, e non-sens. Cei care conduc mișcarea fermierilor, insistă ca instituțiile statului să ia o poziție care e în detrimentul băncilor comerciale. Dacă e vorba de decizii, ele nu trebuie să fie de moment, ci unele calculate și asumate, ce vor fi luate în așa măsură încât să nu se mai repete situații asemănătoare.

Vorbind de revindecări, trebuie să ne uităm la situația din agricultură. Oamenii aceștia doi-trei ani au avut provocări imense: pandemia, distrugerea logisticii de export, schimbarea căilor de transport pe alte piețe. E foarte complicat, pentru că piața a oferit surprize foarte nefaste pentru agricultori. Ei își planifică anul agricol, într-un fel, dar apoi se întâmplă lucruri, care strică totul. Totuși, ei sunt cei care investesc, care vor să obțină niște efecte economice din activitatea lor, să dezvolte o afacere. Asta dacă se întâmplă ani la rând, desigur, îi pune într-o situație foarte stupidă.

Ministerul, Guvernul, trebuie să fie parte a discuțiilor, a dialogului, să îi ajute, să nu-i încurce și n-am văzut ca Ministerul să vină cu propuneri contradictorii. Trebuie de căutat soluții, căci dacă vorbim de baza agriculturii, e creată în așa fel, că ea poate genera nu doar mari schimbări economice, dar și o mulțime de probleme și aici nu poți învinui Guvernul actual. E vorba de greșeli în lanț, făcute de guvernările anterioare”, a menționat Chivriga.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:46 %
Vint:3,6 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
12
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău