Fermierii din centrul R. Moldova își pot ambala marfa conform normelor europene

  • 03 Decembrie 2015 19:14
Fermierii din centrul R. Moldova își pot ambala marfa conform normelor europene

De joi, 3 decembrie, fermierii din centrul Republicii Moldova își pot ambala marfa conform normelor Uniunii Europene.

O Casă de Ambalare a fructelor și strugurilor de masă a fost inaugurată în localitatea Costești din raionul Ialoveni, încadrul Proiectului ”Competitivitatea Agricolă și Dezvoltarea Întreprinderilor”. Proiectul este realizat cu susținerea Ambasadelor României și Statelor Unite la Chișinău.

Prima casă de sortare și ambalare a fructelor și strugurilor de masă, cu o suprafață totală de 3 000 de metri pătrați, va permite fermierilor din zona de centru a Republicii Moldova să-și exporte fructele în condițiile solicitate de Uniunea Europeană. Linia va avea o capacitate de 80 de tone pe zi, cu un volum de depozitare de peste 1.600 de tone.

Pentru a beneficia de acest proiect, șapte agenți economici din localitate s-au asociat și au obținut finanțare din partea Fondului de Dezvoltare Regională. Agricultorii spun că în acest fel vor putea cuceri noi piețe, iar produsele vor fi de o calitate mai înaltă:

-         Ne orientăm spre România, Polonia, părțile Europei. În perioada când strugurele este copt și este mult, prețul este mic. Noi îl depozităm, practic strugurele de pe câmp se termină și crește și prețul.

-         Vrem să cucerim piețe noi, să oferim producției noastre o calitate mai bună, vrem să cucerim piețele Europene ca să demonstrăm europenilor că putem produce marfă de calitate.

Ministrul  Agriculturii în exercițiu, Ion Sula, susține că este prima Casă de sortare de agest gen din Republica Moldova, menționând că în viitor, astfel de centre urmează a fi  construite și în alte localități.

„Agricultorii sunt dispersați, însă asemenea obiecte ca și Casa de sortare și ambalare de  la Costești vor da posibilitatea să se comaseze în acțiuni pentru a păstra producția și de a da venituri atât lor personal, cât și din impozitele plătite va beneficia și statul”, a declarat Ion Sula.

Potrivit Ambasadorului României în Republica Moldova, Marius Lazurca, noul complex de sortare, ambalare și păstrare a fructelor și strugurilor va contribui la creșterea competitivității agricultorilor moldoveni, iar România va rămâne în continuare dispusă să ofere sprijin autorităților moldovene pentru implementarea reformelor necesare aplicării Acordului de liber schimb si comerț aprofundat cu UE.

Acordul de Asociere semnat cu Uniune Europeană a deschis pentru Republica Moldova ușile la cele mai mari piețe din lume, acestea având un vast potențial de absorbție a strugurilor de masă și fructelor proaspete moldovenești, a menționat Ambasadorul SUA la Chișinău, James Pettit.

Bugetul proiectului este de aproximativ 27 de milioane de lei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:5,14 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău