Dialog European | Leonard Orban: Conferința interguvernamentală Republica Moldova-UE este puțin probabil să fie organizată în condițiile în care Chișinăul mai are restanțe la capitolul justiție (VIDEO)

  • 17 Mai 13:22
Dialog European | Leonard Orban: Conferința interguvernamentală Republica Moldova-UE este puțin probabil să fie organizată în condițiile în care Chișinăul mai are restanțe la capitolul justiție (VIDEO)

Conferința interguvernamentală Republica Moldova-Uniunea Europeană, care înseamnă de fapt, începerea oficială a  negocierilor  de aderare la UE, este puțin probabil să fie organizată în luna iunie, în condițiile în care Chișinăul mai are restanțe la  capitolul justiție, spune fostul negociator-șef al României cu UE, Leonard Orban, prezent la emisiunea Dialog European de la Radio Chișinău.

Fostul oficial român a atras atenția asupra faptului că orice fel de deraiere politică de pe acest parcurs poate să blocheze, să suspende sau să îngroape definitiv acest proces. Tocmai de asta, mai spune Leonard Orban, referendumul din octombrie privind integrarea europeană a RM este esențial.  

Potrivit acestuia, cel mai important lucru în procesul de negocieri este voința politică, o administrație și o echipă de negocieri extrem de performantă.

 Fostul oficial român a subliniat că subiectele legate de statul de drept, funcționarea sistemului judiciar și democrație  sunt esențiale. Acestea  sunt parte a așa- numitului, criteriului politic, iar   fără să ai bine îndeplinit criteriul politic, este exclus să poți înainta procesul de negocieri, a declarat  Leonard Orban în emisiunea Dialog European de la Radio Chișinău.

Chestiunile legate de Justiție sunt esențiale. Uitați-vă ce se întâmplă în negocierea cu țările din Balcanii de Vest și veți vedea că, aproape toate, dacă nu toate, sunt blocate, în special pe chestiuni legate de statul de drept. Funcționarea sistemului judiciar, democrație sunt esențiale. Acestea  sunt parte a așa numitului, criteriului politic. Fără să ai bine îndeplinit criteriul politic este exclus să poți înainta procesul de negocieri. Procesul de negocieri nu e o chestiune, în care să bifezi din punct de vedere tehnic anumite condiționalități. E o chestiune de transformare a unei țări, de modernizare, dacă vorbim de sistemul judiciar, el trebuie să fie independent și eficient, eficace. Ca toată lumea să aibă acces la justiție. Nu se face peste noapte. Sunt decizii pas cu pas. E vorba de modul, după aceea, alegerea unui procuror general. E un prim-pas al vetting-ului, magistrați. E un prim-pas. După aia trebuie să vezi cum funcționează sistemul. Că într-adevăr funcționează optim, dacă e independent, dacă e eficient. Procesul de negociere nu e o chestiune de bifare a unor îndepliniri de condiții, mai mult sau mai puțin tehnice. Voința de transformare a unei țări”.

Leonard Orban a mai afirmat că cel mai important lucru în procesul de negocieri este voința politică, o administrație performantă, o echipă de negocieri extrem de performantă și să construiești o atmosferă în negocieri de deplină încredere cu Comisia Europeană.

“Fără voință politică de a avansa, nu poți avansa. Pentru că trebuie să iei la un moment dat decizii complicate și foarte complicate, unele nepopulare, în diferite domenii -  stat de drept, sistemul judiciar, respectarea drepturilor fundamentale, libertăți, demnitate umană și așa mai departe, esențial, asta se face cu voință politică. N-ai voință politică, nu avansezi în proces.

În al 2-lea rând să ai o administrație performantă. De exemplu evaluarea impactului adoptării legislației europene în Republica Moldova trebuie să fie de niște specialiști foarte, foarte buni. Pentru că, dacă nu înțelegi care-i impactul, nu poți să anticipezi care sunt efectele asupra diferitelor zonei economice, sau asupra altor sectoare.

 Și, aș mai adăuga o echipă de negocieri extrem de performantă.  Cunoașterea limbii engleze e doar începutul, e o condiție , dar în primul rând trebuie să fii performant, să știi despre ce e vorba, să înțelegi care-s lucrurile importante, care-s lucrurile mai puțin importante și, în plus, să construiești o atmosferă în negocieri de deplină încredere cu Comisia Europeană. Deciziile sunt luate în unanimitate, fiecare pas e luat în unanimitate, la propunerea Comisiei Europene. Negocierea se poartă cu Comisia Europeană.

Noi aveam o echipă de 45-50 de oameni. Dar în fiecare Minister, aveam sute, dacă nu mii de experți, pentru că, negocierea se poartă pe foarte multe domenii și implică mulți experți”.

Fostul negociator-șef al României mai crede că referendumul din octombrie privind integrarea europeană a R. Moldova este esențial pentru obiectivul de aderare până în 2030 la Uniunea Europeană pentru că orice fel de deraiere politică de pe acest parcurs poate să blocheze, să suspende sau să îngroape definitiv acest proces.

Reamintim că  Leonard Orban a  fost  negociator-șef al României cu Uniunea Europeană în perioada decembrie 2004-aprilie 2005.  Este semnatar al tratatului de aderare a României la Uniunea Europeană la 25 aprilie 2005 și  primul comisar european din partea României.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:0 m/s
Thu
23
Fri
25
Sat
26
Sun
27
Mon
28
Arhivă Radio Chișinău