Fermierii cer declararea stării de urgență în agricultură. Viorel Chivriga: „Situația este dezastruoasă. Trebuie rezolvate problemele care țin de asigurări, irigații și institutele de cercetare”

  • 19 Iulie 13:42
Fermierii cer declararea stării de urgență în agricultură. Viorel Chivriga: „Situația este dezastruoasă. Trebuie rezolvate problemele care țin de asigurări, irigații și institutele de cercetare”

Asociația Forța Fermierilor cere să fie declarată Stare de Urgență în Agricultură la nivel de țară, din cauza situației foarte dificile în acest sector. Specialiștii deja constată o situație foarte gravă în sudul R. Moldova, unde recolta de porumb și floarea-soarelui este compromisă în proporție de 70-80 la sută din cauza secetei, transmite Radio Chișinău.

Suprafețele cultivate cu porumb au fost afectate de secetă în proporție de 80%, iar cele de floarea soarelui - în proporție de 70%, au constat specialiștii Centrului Național de Cercetare și Producere a Materialului Semincer și de la Institutul de Pedologie, care au vizitat raioanele Taraclia, Cahul și Cantemir, a anunțat ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea.

„La o prima vedere concluziile trase după analiza făcută în teren este că porumb au fost afectate de secetă în proporție de 80%, iar cele de floarea soarelui - în proporție de 70% (…) S-a trasat obiectiv ca în două săptămâni să vină cu un program de recomandări și în luna august va avea loc un ciclu de consultări cu agricultorii din raionale Cantemir, Leova, Cahul, din UTA Găgăuzia, Taraclia, Cimișlia, Basarabeasca, Căușeni”, a spus Vladimir Bolea.

Din cauza secetei, dar și a lipsei infrastructurii de irigare, Republica Moldova se confruntă cu „o situație foarte dificilă”, care „trebuie să fie soluționată, deoarece un an agricol ratat înseamnă foarte mult, iar doi ani agricoli ratați înseamnă o afacere eșuată”, atenționează expertul Viorel Chivriga:

Astfel de condiții climaterice Moldova probabil nu a văzut  niciodată sau foarte, foarte mult timp în urmă, și agricultorii într-adevăr, mai ales cei care sunt prinși în cultivarea culturilor cerealiere de grupa a doua, a culturilor tehnice, chiar și a culturilor pomicole, au probleme destul de mari. În mod anormal, veniturile o să fie cu mult mai mici, sau nu vor fi, și asta depinde foarte mult de locațiile unde se face agricultură. Sunt unele regiuni unde practic precipitații n-au fost de 2-3 luni. Deci, situația e dezastruoasă, dar asta nu înseamnă că și în zonele unde au fost precipitații, situația e mai bună, și lucrul acesta se vede în zona de nord, unde factorii de risc și-au arătat din plin nu doar apariția, dar și prezența.

Rămâne o problemă foarte mare de rezolvat, și ea nu este soluționată probabil de câteva decenii, în primul rând asigurarea în agricultură. Doi, factorii de risc  trebuie să fie anticipați și trebuie să existe niște măsuri de contracarare. În primul rând, dacă vorbim anume de secetă, asta e irigație, despre care mult se vorbește, dar de fapt schimbările sunt foarte minuscule, anume după pierderea infrastructurii de irigație din Republica Moldova. Trei, deci, aportul instituțiilor de cercetare.”, a precizat Viorel Chibriga.

Într-o scrisoare adresată autorităților, Asociația Forța Fermierilor cere instituirea stării de urgență în agricultură, domeniu care înregistrează consecințe catastrofale. Toți agricultorii sunt afectați, indiferent de tehnologia agricolă aplicată la creșterea culturilor, inclusiv cei cu tehnologie ecologică, se mai spune în scrisoare. Asociația Forța Fermierilor propune introducerea moratoriului pentru fermieri la calcularea penalităților și dobânzilor de întârziere la bănci. De asemenea, Forța Fermierilor propune să fie creat un program special de finanțare pentru fermierii afectați de schimbările climatice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:2,06 m/s
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău