Fermierii au ieșit cu tractoare în peste 20 de localități din diferite raioane, în semn de protest

  • 07 Iunie 2023 14:10
Fermierii au ieșit cu tractoare în peste 20 de localități din diferite raioane, în semn de protest

Fermierii au ieșit cu tractoare în peste 20 de localități din diferite raioane, în semn de protest, și amenință că se vor deplasa cu tehnica agricolă în capitală în cazul în care nu le vor fi îndeplinite revendicările, scrie Radio Chișinău.

Potrivit unui comunicat al Asociației Forța Fermierilor, ei cer alocarea nu mai târziu de 1 august  a compensațiilor costurilor de pr

oducere în valoare de cel puțin 3000 lei per hectar la grâu, orz și rapiță; restricționarea temporară a importului de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui din Ucraina și obligarea Portului Giurgiulești să preia doar producție agricolă de origine moldovenească până pe 31 decembrie.

De asemenea fermierii cer achitarea până la 1 iulie a tuturor datoriilor la subvențiile pentru anul trecut.

Amintim că ieri la întrevederea cu reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor”, premierul Dorin Recean a spus că solicitările acestora sunt neîntemeiate în condițiile în care Guvernul a alocat suplimentar peste 533 de milioane de lei pentru a sprijini agricultorii afectați de criza economică regională. Dintre acestea 433 de milioane de lei vor fi distribuite prin intermediul Mecanismului de restituire a TVA, iar alte 100 de milioane de lei vor fi repartizate pentru subvenționarea pierderilor înregistrate în urma creșterii prețurilor la motorină și fertilizanți.  

De asemenea, el a menționat că până la 1 august, Guvernul va iniția procesul de distribuire a 9 milioane lei în cadrul programelor de sprijin.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău