Fermierii amenință cu acțiuni de PROTEST

  • 17 Martie 2016 08:16
Fermierii amenință cu acțiuni de PROTEST

Fermierii din Republica Moldova amenință guvernarea cu acțiuni de protest. Ei se declară nemulțumiți de proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2016, care prevede majorarea mai multor taxe și impozite ce vizează domeniul agriculturii.

Autoritățile resping aceste acuzații pe care le califică drept declarații politice.

Asociațiile „Uniagroprotect”, „Agroinform”, „Moldova-Fruct” și Federația Națională a Fermierilor din Moldova, au adoptat o rezoluție prin care le cer deputaților să nu voteze nicio inițiativă care urmează să majoreze presiunea fiscală asupra fermierilor. Aceștia acuză Parlamentul și Ministerul Agriculturii că promovează o politică punitivă, care ar pune presiune pe fermierii, afectați deja de devalorizarea monedei naționale, limitarea piețelor de desfacere și scumpirea materiei prime. Directorul adjunct al „Agroinform”, Iurie Hurmuzachi.

„În 2015 agricultura a avut un șoc, după jaful miliardului și deprecierea leului, dublarea dobânzilor la credite, neachitarea subvențiilor pentru investițiile în 2015. Prima dată statul nu a achitat subvențiile planificate pentru că nu a avut bani. Guvernarea e cea care a creat această criză enormă pentru agricultori. Să vii cu presiuni fiscale, atunci când statul a organizat această criză și acum tot din contul agricultorilor vrea să recupereze banii sustrași din buget”, a declarat Iurie Hurmuzachi.

De asemenea fermierii le-au cerut autorităților să renunțe la majorarea impozitului funciar cu 15% și la introducerea TVA la piesele de schimb pentru utilajul agricol.

Fermierii care fac parte din cele nouă uniuni din domeniul agricol din Republica  Moldova anunță că vor organiza o ședință comună în viitorul apropiat, în cadrul căreia vor decide cum să procedeze mai departe. Potrivit președintelui Federației Naționale a Fermierilor, Valeriu Cosarciuc, una dintre soluțiile probabile este amplificarea presiunilor asupra guvernării și reluarea protestelor în toate raioanele republicii.

„Noi, fermierii încă nu am terminat ceea ce am început anul trecut. Nu s-a realizat nimic din ce ni s-a promis. Atunci noi am stopat protestele. În aceste condiții, când pachetul agricol nu a fost aprobat, avem mâinile dezlegate ca să continuăm protestele”, a declarat Valeriu Cosarciuc.

În același timp agricultorii au învinuit autoritățile de faptul că ar fi mințit atunci când au promis achitarea datoriilor la plata subvențiilor agricole și compensațiilor până în aprilie 2016, datorii care se ridică la circa jumătate de miliard de lei.

Solicitat de ”Radio Chișinău”, ministrul agriculturii, Eduard Grama, a respins acuzațiile asociațiilor de fermieri, calificându-le drept declarații politice.

„Majoritatea din acuzațiile reprezentanților asociațiilor agricole nu sunt fondate. Pachetul agricol este o inițiativă parlamentară și nu a Ministerului Agriculturii. Ministerul este în permanentă discuție cu asociațiile fermierilor. Încercăm să găsim soluții la toate problemele ce apar în activitatea acestora. Mai mult, o bună parte din chestiunile incluse în ”pachetul agricol” s-au rezolvat. Mai mult, vreau să spun că toate proiectele de importanță sunt obligatoriu consultate cu societatea civilă”, a declarat Eduard Grama.

Pentru a intra în vigoare politica bugetar-fiscală pentru 2016, urmează să fie votată de către Parlament.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
6,24
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:2,57 m/s
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău