Fenomen astronomic rar: 5 planete se aliniază pe cer în acest weekend. Cum și unde le puteți observa

  • 17 Iunie 2023 15:30
Fenomen astronomic rar: 5 planete se aliniază pe cer în acest weekend. Cum și unde le puteți observa

O aliniere rară a cinci planete va avea loc pe cer în acest weekend. Va fi însă nevoie cer senin, o perspectivă neobturată asupra orizontului estic și, probabil, un binoclu sau un telescop pentru a le vedea pe toate cinci, relatează Business Insider.

În dimineața zilei de 17 iunie, cu aproximativ o oră înainte de răsăritul Soarelui, priviți spre est. Acolo veți vedea un obiect luminos lângă orizont, Jupiter. Va fi cea mai strălucitoare dintre cele cinci planete și cel mai ușor de observat. După aceea, priviți ușor în sus și la dreapta. Acolo ar trebui să fie Saturn, transmite digi24.ro.

Va părea mai mic decât Jupiter, dar ar trebui să fie vizibil cu ochiul liber. Următoarea planetă este Mercur. Trebuie să-l căutați în jos și în stânga lui Jupiter, între orizontul de est și nord-est. Ultimele două planete, Neptun și Uranus, sunt cele mai îndepărtate de Pământ, deci și mai puțin luminoase.

Le puteți vedea cu ochiul liber doar pe un cer foarte de senin și într-o zonă fără poluare luminoasă. Altfel, veți avea nevoie de un telescop, sau măcar un binoclu, pentru a le vedea. Neptun va fi la jumătatea distanței dintre Jupiter și Saturn, iar Uranus va fi la jumătatea distanței dintre Jupiter și Mercur.

O aliniere planetară are loc atunci când mai multe planete apar pe cer de aceeași parte a soarelui în același timp, conform Star Walk. Este un fenomen vizual în care putem vedea planetele apropiate una de alta, într-o mică secțiune a cerului. Alinierile de 5 planete sunt rare. Următoarea va avea loc până abia în 8 septembrie 2040.



Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,14 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău