Femeile cu dizabilități își cer drepturile
-
05 Decembrie 2014 15:18
Femeile cu dizabilități își cer dreptul de a participa activ la viața socială și politică a țării.
La Forumul Național al Femeilor cu Dizabilități, care s-a desfășurat astăzi la Chișinău, organizațiile societății civile au înaintat autorităților o rezoluție în care sunt solicitate soluții la cele mai grave probleme ale femeilor cu handicap. Este solicitată introducerea cotelor de participare a femeilor în politică, adaptarea infrastructurii drumurilor și clădirilor, accesul neîngrădit la educație și servicii medicale și sociale.
Femeile cu dizabilități susțin că își doresc, în primul rând, o atitudine respectuoasă din partea autorităților și a societății, iar acest lucru înseamnă acces la educație și la funcții de decizie, susține una dintre participantele la forum, Valentina Geamănă.
Autoritățile statului moldovenesc trebuie să cum să dea demnitate persoanelor cu dizabilități. Să creeze așa condiții, ca în orice situație, să nu se simtă persoane de gradul doi. Să fie căi de acces peste tot, accesul femeilor în conducerea statului, acces în școli, a declarat Valentina Geamănă.
De asemenea, femeile cu dizabilități își doresc să li se ofere șansa de a participa la viața politică a țării, după cum afirmă Ludmila Iachim, de la Asociația pentru persoane cu handicap locomotor ”Motivație”.
Aprobarea cotei 40 la sută și, inclusiv, femei cu dizabilități să fie incluse, a spus Ludmila Iachim.
O lacună în cadrul legislativ este faptul că persoanele cu dizabilități psiho-sociale pot fi lipsite de capacitatea de exercițiu, prin hotărâre judecătorească, a subliniat managerul Programului ONU ”Femeile în politică”, Nadejda Macari.
Deja se lucrează la un proiect de lege în acest sens. Dar în cazul în care o persoană este lipsită de capacitatea de exercițiu, ea nu poate fi aleasă, nu are nici dreptul la vot, nici dreptul să încheie orice act juridic, deci nu se poate căsători, nu poate încheia un contract de muncă, a declarat Nadejda Macari.
Autoritățile susțin că urmează să adapteze în continuare legislația națională la Convenția ONU privind persoanele cu diazabilități, ratificată de Republica Moldova în 2010.
”Sunt necesare cheltuieli mari pentru unele măsuri din această Convenție, de aceea, treptat, toate prevederile Convenției urmează a fi implementate, respectate, pentru că este o obligație a statului”, a declarat șeful direcției protecție socială a persoanelor cu diazbilități din cadrul Ministerului Muncii, Vasile Cușcă.
În Republica Moldova sunt peste 180 de mii de persoane cu dizabilități, dintre care mai mult de jumătate sunt femei. Rata celor care au reușit să se angajeze este de aproximativ 40 la sută, potrivit datelor oficiale.