Femeia suspectată că este complice la asasinatul din sectorul Râșcani a făcut parte din fostul Partid Șor (Revista presei)

  • 04 Septembrie 11:20
Femeia suspectată că este complice la asasinatul din sectorul Râșcani a făcut parte din fostul Partid Șor (Revista presei)

Una dintre complicii asasinului de la Rîșcani, membră a fostului Partid ”ȘOR”. Despre cine e femeia reținută ieri de autorități, scrie deschide.md. Potrivit publicație, moldoveanca reținută de autoritățile noastre pe, 2 septembrie, în cadrul anchetei privind asasinarea din 10 iulie a cetățeanului turc Eren Izzet, la o terasă din sectorul Rîșcani al capitalei, este afiliată grupării criminale Șor.

Potrivit surselor Deschide.MD din cadrul PCCOCS, este vorba despre Irina Nautevici, în vârstă de 34 de ani. Aceasta a fost președintele organizației primare a fostului Partid ”ȘOR” din comuna Vatici, raionul Orhei.

Femeia, care figurează în ancheta demarată de autoritățile R. Moldova drept complicele nr.3, este concubina complicelui nr.1, Toper Hasan, cu care are și doi copii. Șeful interimar al PCCOCS, Victor Furtună, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că două persoane au fost reținute în cadrul anchetei privind asasinarea din 10 iulie a cetățeanului turc Eren Izzet pe o terasă din sectorul Rîșcani al capitalei. Una dintre ele este o cetățeană a R. Moldova, care a avut rolul de preluare și transportare a asasinului și a complicelui nr.1, cu care se află în concubinaj.

Noi învinuiți la Moscova în „Spălătoria Moldovenească”: beneficiarul unei bănci și apropiații acestuia vor compărea în fața instanței judecătorești, scrie anticorupție.md.  Comitetul de Anchetă al Federației Ruse a finalizat un alt dosar penal care vizează furturile pe scară largă din banca falimentată „Taurus”, implicată și în așa-numitul „Laundromat” - schema moldovenească de scoatere a miliarde de ruble din Rusia în străinătate. În august 2023, o judecătorie din Moscova l-a condamnat în lipsă pe Veaceslav Platon pentru că organizarea unui grup criminal care, prin zeci de bănci și companii, a scos 126 de miliarde de ruble din Rusia prin așa-zisa „schemă moldovenească”.

De această dată, potrivit publicației „Kommersant”, vor compărea în instanța de judecată beneficiarul final al acestei instituții de creditare, Valeri Tolkacev și soția acestuia, Irina Tolkaceva, care figura ca director adjunct al sucursalei din Moscova.

Nicolae Negru în editorialul său din Ziarul Național compară perioada de azi din punct de vedere geopolitic cu cea din anii '90, când se desfășura sub ochii noștri agonia și procesul de dezintegrare a URSS. Iar ca să înțelegem mai bine situația, trebuie să ne întoarcem puțin privirea în trecut, când Moscova lucra intens să scindeze mișcarea de renaștere culturală și politică, de emancipare și eliberare națională. Eforturile ei eșuau, deși îi pusese în mișcare pe găgăuzi și transnistreni, și atunci i-au venit în ajutor liderii Frontului Popular (FPM), manipulați de Iurie Roșca, care suferise înfrângere în competiția electorală, nu obținuse mandatul de deputat și rămăsese să tragă sforile din sediul FPM de pe strada Nicolae Iorga.

În opinia lui Nicolae Negru, astăzi, Roșca este întruchipat de mai mulți politicieni și bloggeri (inclusiv foști roșchiști), unii dintre care nu au în spate formațiuni politice sau reprezintă partide minuscule, dar au acces la rețelele sociale din Internet. Mesajele lor, din cele mai mincinoase și deșănțate, țintesc în egală măsură să-i certe, să-i dezbine pe unioniști și europeniști, să torpileze referendumul, a cărui relevanță este pusă sub semnul întrebării, să o lovească și pe Maia Sandu, pe care nu se jenează să o compare cu Plahotniuc sau să-i atribuie complicitate cu Moscova. Putem vorbi de o rețea de dezinformare și manipulare, de un Roșca colectiv, purtând căciulă de cârlan, dându-se europenist și unionist, atrage atenția publicistul.

DW scrie că Erica Zingher, o jurnalista originară din Republica Moldova, semnează un articol din TAZ despre ce se poate învăța de la Transnistria atunci când vine vorba de negocieri cu Rusia. Ea atrage atenția că și după 33 de ani de la declararea independenței Republicii Moldova de URSS, trupele rusești sunt în continuare staționate în Transnistria separatistă, în ciuda unor numeroase runde de negocieri pentru retragerea acestora.  Mesajul principal al materialului publicat în Die Tageszeitung: Kievul să se așeze la masa negocierilor cu Rusia doar după ce trupele rusești au părăsit Ucraina. Nu înainte - să învețe adică din exemplul Transnistriei, care ne arată că negocierile cu Moscova nu aduc nimic câtă vreme trupele de ocupație ale Rusiei nu au fost retrase. Autoarea povestește despre verile numeroase petrecute la bunica ei în Transnistria, un teritoriu separatist din Republica Moldova, care deși "și-a declarat independența în 1990, nu a fost niciodată liber". Transnistria este și azi un "stat oligarhic mafiot sub influența Rusiei", după cum notează autoarea materialului din TAZ. Un teritoriu care se remarcă prin sărăcie, opresiune și despotism. Un loc din care tinerii pleacă, pentru că lucrurile merg de la an la an tot mai prost, iar violența serviciului secret transnistrean sporește - scrie Erica Zingher în TAZ.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
15,52
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:8,75 m/s
Tue
21
Wed
17
Thu
18
Fri
18
Sat
20
Arhivă Radio Chișinău