Federica Mogherini | Parteneriatul Estic este o prioritate importantă pentru Președinția română și Uniunea Europeană

  • 31 Ianuarie 2019 17:45
Federica Mogherini | Parteneriatul Estic este o prioritate importantă pentru Președinția română și Uniunea Europeană

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Federica Mogherini, a declarat joi, înaintea reuniunii informale a miniștrilor afacerilor externe din UE (Gymnich), că această întâlnire reprezintă o ocazie bună pentru a discuta nu doar despre celebrarea Parteneriatului Estic, ci și despre modul în care se pot realiza progrese, informează Agerpres.

"Vom începe discuțiile cu miniștrii pe tema Parteneriatului Estic. Este o prioritate importantă pentru Președinția română. Este de asemenea o prioritate importantă pentru Uniunea Europeană în ansamblul său și vom celebra în acest an zece ani de Parteneriat Estic, cu evoluții pozitive pe care le-am constatat. Există de asemenea anumite dificultăți care se mențin. Deci, va fi o ocazie bună pentru noi să discutăm nu doar despre modul în care celebrăm, ci și despre cum putem face progrese în ce privește parteneriatul cu prietenii noștri estici", a arătat ea într-o declarație acordată presei.

Ministrul Afacerilor Externe de la București, Teodor Meleșcanu, a făcut referire de asemenea la tema procesului de extindere.

"În ce privește Balcanii de Vest, încercăm să organizăm anumite evenimente. Avem o discuție cu statele candidate și încercăm să le încurajăm și sperăm că Comisia Europeană va putea până la începutul lunii mai să ia o decizie despre politica de extindere", a spus el. 

Menționăm că Parteneriatul Estic este programul UE aplicat prin acorduri încheiate cu R. Moldova, Georgia, Ucraina, Armenia Azerbaidjan și Belarus.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:4,12 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău