Fotbal: Trei posibile deznodăminte ale conflictului Messi - FC Barcelona (AFP)

  • 04 Septembrie 2020 15:30
Fotbal: Trei posibile deznodăminte ale conflictului Messi - FC Barcelona (AFP)

AFP menționează trei posibile deznodăminte ale conflictului dintre Lionel Messi și FC Barcelona, după ce fotbalistul argentinian și-a exprimat, în urmă cu zece zile, dorința să plece de la echipa spaniolă.

1. Messi rămâne la Barca

Este opțiunea pe care atacantul voia cu orice preț s-o evite, dar ea devine tot mai probabilă, cum a recunoscut joi fără plăcere Jorge Messi, tatăl și agentul jucătorului.

În fața camerelor canalului spaniol Cuatro, Jorge Messi a răspuns un timid "da" când a fost întrebat de o ziaristă dacă anturajul jucătorului "studiază posibilitatea ca Messi să rămână și să plece liber de contract anul viitor".

Messi a făcut totul pentru ca Barca să cedeze, neprezentându-se nici la testele pentru depistarea coronavirusului, nici la primele antrenamente ale echipei în vederea noului sezon.

Președintele Josep Maria Bartomeu, care a evocat posibilitatea demisie, a spus de la începutul litigiului că va negocia cu apropiații lui Messi doar prelungirea contractului, nu un transfer.

Messi a trimis un fax marți responsabililor Barcelonei, prin intermediul avocaților săi

După ce au primit marțea trecută faxul avocaților lui Messi, în care erau informați că fotbalistul vrea să plece, șefii clubului au răspuns în același fel, amintind că argentinianul mai are un an de contract, până pe 30 iunie 2021, înainte de a putea pleca liber.

2. Messi pleacă plătind clauza de reziliere

Messi are la dispoziție un mijloc simplu pentru a putea pleca înainte de finalul contractului: îi este îndeajuns să activeze și să plătească singur clauza de reziliere, stabilită de Barca la astronomica sumă de 700 de milioane de euro, pe care în mod rezonabil niciun club din lume nu o poate plăti.

O asemenea sumă ar spulbera recordul celui mai scump transfer din istorie, al lui Neymar, care a plecat de la Barca la PSG în 2017 pentru 222 de milioane de euro. Numai că valoarea lui Messi (33 de ani, față de 25 pentru Neymar în momentul transferului) este estimată astăzi la circa 110 milioane de euro.

De asemenea, Messi poate negocia cu șefii Barcei reducerea drastică a sumei de transfer, așa cum a făcut Cristiano Ronaldo în 2018 când a plecat de la Real Madrid la Juventus Torino pentru 105 milioane de euro.

Chiar dacă Barca, care acum refuză să negocieze plecarea, ar accepta, ar trebui fără îndoială ca Messi să ajute noul său club să plătească suma așa cum a făcut Neymar în 2017.

Chiar și cu o clauză în jurul prețului său real pe piață (110 milioane euro), ar fi greu pentru cele mai bogate cluburi din Europa, în frunte cu Manchester City și PSG, să plătească această sumă, pe lângă salariul argentinianului, cel mai mare din lumea fotbalului, în jur de 100 de milioane de euro brut anual, incluzând bonusurile.

3. Messi pleacă fără să plătească, litigiul continuă în fața tribunalelor

Ultima opțiune a lui Messi pentru a pleca de la Barca, cea mai conflictuală, ar fi să invoce un articol din regulamentul FIFA legat de transferuri ce i-ar permite să rezilieze contractul fără justă cauză.

Dacă Messi semnează cu alt club, Barca se va adresa cu siguranță justiției. Potrivit presei spaniole, în acest caz Barca ar putea cere despăgubiri de 700 de milioane de euro, valoarea clauzei de reziliere a jucătorului.

Dacă Barca iese câștigătoare în acest proces care va dura mai multe luni, Messi și noul său club vor trebui să despăgubească gruparea blaugrana. Valoarea prejudiciului va fi estimată de judecător, suma depinzând de mai multe variabile (durata contractului, salariu, ponderea jucătorului în finanțele clubului...).

Noul său angajator ar risca să fie sancționat de FIFA pentru că a negociat cu jucătorul înainte ca acesta să intre în ultimele șase luni de contract.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău