Farsă telefonică | Ministrul britanic de Externe a discutat aproape 20 de minute cu un rus care a pretins că este premierul Armeniei

  • 25 Mai 2018 17:21
Farsă telefonică | Ministrul britanic de Externe a discutat aproape 20 de minute cu un rus care a pretins că este premierul Armeniei

Ministrul britanic al Afacerilor Externe Boris Johnson a discutat telefonic timp de 18 minute cu un rus care a pretins că este premierul Armeniei, informația fiind recunoscută joi de oficialii britanici.

Purtătoarea de cuvânt a premierului britanic a anunțat o investigație în acest caz. „Acest lucru nu ar fi trebuit să se întâmple și o investigație este în curs pentru a stabili circumstanțele legate de această convorbire și pentru a ne asigura că acest lucru nu se va mai întâmpla”, a spus aceasta, potrivit BBC News. „Ministrul și-a dat seama că e vorba de o farsă și a pus capăt convorbirii”, potrivit sursei citate. „Am efectuat verificări  și am știut imediat că e vorba de o farsă telefonică”, a adăugat ministerul.

Convorbirea cu acest autor de farse, suspectat de legături cu serviciile secrete rusești, a durat 18 minute și a avut loc săptămâna trecută, potrivit cotidianului The Guardian. Un alt rus a participat la organizarea acestei farse.

Identificați drept Alexei „Lexus” Stoliarov și Vladimir „Vovan” Kuznețov, cei doi au publicat convorbirea, în care Boris Johnson îl asigură pe cel despre care crede că este noul premier armean Nikol Pashinyan de susținerea Marii Britanii. Șeful diplomației britanice, fost jurnalist,  a abordat și chestiunea relațiilor dificile dintre țara sa și Rusia. 

Într-un interviu acordat BBC Moscova, unul dintre cei care au realizat farsa a declarat că au fost surprinși de tonul „foarte diplomatic” al lui Johnson în privat, în comparație cu declarațiile sale publice mai „colorate”. Dar el a spus că este „amuzant” să declare că a știut imediat a știut că este o glumă: „Conversația a durat 20 de minute. E o declarație prostească”. 

Otrăvirea lui Serghei Skripal și a fiicei sale Iulia a provocat o gravă criză diplomatică între Londra, sprijinită de aliații săi occidentali, și Moscova, acuzată că ar fi responsabilă de atacul survenit la începutul lunii martie, chiar dacă a negat cu fermitate orice implicare.

Peste 150 de diplomați ruși au fost expulzați din SUA, Canada, Australia, Novergia, 19 țări UE (inclusiv Marea Britanie), de la NATO și din alte state precum Ucraina, Georgia, Republica Moldova sau Albania. România s-a alăturat Statelor Unite și altor țări ale Uniunii Europene care a decis expulzarea unui diplomat rus în semn de solidaritate cu Marea Britanie.

Sursa: Calea Europeană

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
-3,76
Cer acoperit de nori
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Wed
1
Thu
5
Fri
6
Sat
5
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău