Falimentul BEM este o parte din războiul Rusiei contra Chișinăului (Timpul)

  • 02 Martie 2016 10:12
Falimentul BEM este o parte din războiul Rusiei contra Chișinăului (Timpul)

Revista presei din 2 martie 2016

Într-un interviu în Timpul, ministrul Apărării Anatol Șalaru susține că Armata Națională este pregătită să țină piept unui eventual conflict militar cu trupele rusești dislocate în regiunea transnistreană. Totodată, consideră ministrul, Rusia nu este interesată să pornească un război deschis contra Republicii Moldova, însă soldații ruși din stânga Nistrului ar putea să-și schimbe uniformele, cum au făcut-o și în Crimeea, și să se contopească cu trupele separatiste. Potrivit ministrului Apărării, falimentul Băncii de Economii, este o parte din războiul Rusiei contra Republicii Moldova, scrie Timpul.

Rusia va „stârni” separatismul în fostele sfere de influență sovietică ori de câte ori i se va da ocazia, susține experta în cadrul Atlantic Council Agnia Grigas, autoarea celebrei cărți „Beyond Crimea: The New Russian Empire”, citată de Evenimentul Zilei. Liderul de la Kremlin nu va ezita niciodată să aplice rețeta separatismului și a tensiunilor etnice în state precum Republica Moldova, Georgia sau Ucraina, pentru că aceasta s-a dovedit cea mai viabilă metodă de a pune Rusia în avantaj geostrategic pe această falie a politicii externe din Europa. Ea a explicat că scopul principal al Rusiei în acest tip de bruiaje secesioniste este împiedicarea oricărei forme de traiectorie trans-atlantică în aceste state.

Ziarul Național reține declarația misiunii FMI la încheierea vizitei în Republica Moldova: „Guvernarea slabă în sectorul bancar generează costuri mari pentru economie”. Perspectivele nu sunt simple, este necesară o gestionare competentă a economiei, iar autoritățile trebuie să finalizeze studiile diagnostice în sectorul financiar și să formuleze în detalii politicile preconizate. Acestea sunt, între altele, concluziile delegației Fondului Monetar Internațional (FMI) care a întreprins o vizită la Chișinău în perioada 23-29 februarie 2016.

Adevărul anunță că la ședința Comisiei pentru selectarea candidatului la funcția de Guvernator al Băncii Naționale Comisia a discutat cu primii patru candidați, iar astăzi va continua discuțiile și cu ceilalți concurenți pentru această funcție. Tot astăzi, până la ora 15:00 Comisia va anunța rezultatul final al concursului.

Doar un bolovan dintr-o promisiune de 600 de milioane de euro, titrează portalul Mold-street.com, care amintește de unul dintre cele mai mari si ambițioase proiecte de construcție a unei centrale electrice, cel de la Zagarancea, raionul Ungheni, care poate fi considerat ca și închis, potrivit publicației. Lansat la sfârșitul anului 2008, în ajun de parlamentare, în valoare de 600 de milioane de euro, acesta urma să fie realizat de firma United Energy Moldova, parte a grupului ceh J&T Finance Group. Piatra de temelie a viitoarei centrale a fost sfințită pe 23 martie 2009, în prezenta lui Vladimir Voronin, seful statului de atunci… De atunci nu s-a mișcat niciun pai, iar terenul de peste 350 de hectare este plin de mărăcini și disputat de diverse autorități.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
4,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:3,6 m/s
Sun
3
Mon
1
Tue
1
Wed
3
Thu
3
Arhivă Radio Chișinău