Factorii care împiedică dezvoltarea presei în Republica Moldova

  • 05 Mai 2014 13:49
Factorii care împiedică dezvoltarea presei în Republica Moldova

Memoriul privind libertatea presei în Republica Moldova 3 mai 2013 – 3 mai 2014 amintește despre o serie de factori care împiedică dezvoltarea presei în Republica Moldova și care reprezintă amenințări la adresa jurnaliștilor.

Libertatea presei în Republica Moldova stagnează, iar autoritățile nu-și îndeplinesc obligațiunile asumate privind dezvoltarea mass-media, constată organizațiile jurnalistice într-un memoriu prezentat cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei, care a fost marcată sâmbătă. Printre cele mai mari probleme rămân atacurile la adresa jurnaliștilor, necesitatea modernizării Companiei publice Teleradio-Moldova și monopolizarea presei. 

Memoriul privind libertatea presei în Republica Moldova 3 mai 2013 – 3 mai 2014 amintește despre o serie de factori care împiedică dezvoltarea presei în Republica Moldova și care reprezintă amenințări la adresa jurnaliștilor. Astfel, se face referire la cazurile frecvente de agresare verbală a jurnaliștilor de către politicieni, cazuri de limitare a accesului jurnaliștilor la evenimentele de interes public, în special la condițiile presei în sediul renovat al Parlamentului, intenția sistării transmisiunilor în regim online a ședințelor Guvernului, etc. De asemenea, este atrasă atenția asupra monopolizării excesive a mass-media și dependenței acesteia de factorul politic. Deși atât actualul guvern, cât și cele anterioare și-au asumat angajamentul de a întreprinde acțiuni concrete în privința libertății presei, nu se poate afirma că aceasta a devenit într-adevăr liberă, a menționat directorul executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu.

Memoriul conține și o serie de recomandări pentru autorități printre care necesitatea perfecționării cadrului legal care vizează mass-media, definitivarea procesului de reorganizare a Companiei „Teleradio-Moldova”,  contracararea monopolizării mass-media, realizarea unor programe și politici naționale de susținere a dezvoltării presei independente și a producției autohtone în limba română. 

Republica Moldova are o presă parțial liberă și a urcat cinci poziții la capitolul libertatea presei, potrivit ultimului raport al organizației Freedom House. Țara noastră se situează pe locul 112 dintr-un total de 197 de state. Libertatea presei în Republica Moldova este la același nivel ca în Liban și Tunisia, dar mai ridicată decât în Columbia, Macedonia, Kenya, Uganda sau Guatemala, țări de asemenea cu o libertate a presei parțială.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
4,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
8
Tue
8
Wed
8
Thu
7
Arhivă Radio Chișinău